Maxstraffet från Uefa: 9,5 miljoner

AIK: ”Vi kommer att stämma de inblandade”

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Straffet mot AIK för skandalscenerna i samband med Europa League-matchen mot Levski Sofia kan bli mycket hårt.

Enligt Svenska Dagbladet är Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) maxstraff böter på 9,5 miljoner.

AIK meddelade tidigare i dag att de kommer att stämma de inblandade på alla kostnader klubben får.

AIK:s vd Annela Yderberg bekräftar för Sportbladet att klubben mottagit ett fax från Uefa. Där upplyser förbundet klubben om att de kommer att behandla en rapport kring oroligheterna utanför Råsunda.

Bland annat attackerades Levski Sofias spelarbuss med stenar. Straffet från Uefa för skandalscenerna kan komma att bli mycket hårt.

Kommer stämma våldsverkarna

AIK fick 140 000 i böter för, i sammanhanget, mindre förseelser i samband med matchen mot Rosenborg i Europa League. Efter scenerna i går är maxstraffet nu 9,5 miljoner, skriver SVD.

AIK:s vd Annela Yderberg beklagar det inträffade och meddelar samtidigt att Solnaklubben kommer att stämma våldsverkarna på hela bötesbeloppet.

– Vi ser nu över klubbens straffskalor och siktar på avstängning, att stämma de inblandade för de kostnader vi får och att ge tillträdesförbud till Råsunda, säger Yderberg till TT.

Får vänta på besked

Även uteslutning från Europaspel finns bland Uefas valmöjligheter efter skandalen.

– Böter och matcher inför tomma läkare är möjligt. Klubben kan även kastas ut från Europa league, men det är det allra grövsta straffet, säger en talesman för Uefa.

Beslutet får dock klubben vänta länge på. Ärendet kommer att behandlas först om en dryg månad och därefter meddelas straff.

"Vi har nu erhållit alla relevanta rapporter och ett disciplinärt ärende har nu inletts mot AIK för "Brist på ordning och säkerhet". Fallet och eventuella påföljder kommer att diskuteras vid nästa möte med Uefas disciplinnämnd den 23 september", skriver Uefa i ett mejl till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM