Touma: Det var underbart

Kritiserad i båda lägren – nu derbyhjälte

FOTBOLL

Han kom till AIK som en prestigevärvning och hjälte från ärkerivalen Djurgården 2000.

I dag sänkte Sharbel Touma, tillbaka i Djurgården, sitt förra lag och sköt AIK ett stort steg närmare superettan.

En skön revansch för Touma själv som fortfarande är illa omtyckt bland många av Dif-fansen för sveket.

– Det var underbart, säger Touma till Canal Plus.

Det var och är en förbjuden övergång men 2000 valde ändå Sharbel Touma att lämna Djurgården för AIK. Ett val som lämnat djupa spår både hos AIK- och Djurgårds-fansen.

När Touma i år återvände till Djurgården möttes han av starka protester från Dif-fansen och är numera hatad även i AIK-lägret. Inte minst efter dagens derby.

Stor matchhjälte

31-åringen blev stor matchhjälte när Dif hemmavann, på Råsunda, med 2-1. Touma avgjorde matchen på egen hand när han utnyttjade AIK-försvarets passivitet och lobbade in segermålet precis i inledningen av andra halvlek.

– Det är tillfälligheter som kan avgör i många derbyn. Jag kände att jag kom rätt och lyckas stoppa in tå där. Det var underbart. Det var det, säger Touma.

Touma begravdes i en hög av glada lagkamrater och kanske har han nu också vunnit tillbaka lite av Dif-fansens kärlek.

”Bäst i stan”

Klart är att mittfältaren knappast är mer populär i Solna. Målet betyder att AIK missade chansen att ta sig upp på säker mark i tabellen. Krisen är nu fortfarande total hos laget som hade ett litet grepp om tre livsviktiga poäng i derbyt efter att Kenny Pavey gjort 1-0 från straffpunkten.

Men Kennedy Igboananike kvitterade efter att AIK-försvaret gått bort sig och samma oskärpa utnyttjade alltså Sharbel Touma i andra halvlek. Det räckte till en tung derbyseger för Djurgården som är vad tifot innan matchen redan då slog fast: ”Bäst i stan”.

Miller nöjd ändå

– Vi har vunnit båda derbymatcherna. Det är inget att snacka om. Nu ska jag i och sjunga i omklädningsrummet igen, säger målvakten Pa Dembo Touray.

AIK:s tränare Alex Miller försvarade ändå lagets prestation.

– Ett misstag kostade oss segern. Bollen går mellan spelarna och ingen av dem tog den. Sedan låg den i nätet men jag är ändå nöjd med laget insats. Vi var det bättre laget. Om vi spelar så här de fyra sista matcherna stannar vi i ligan, säger AIK:s tränare Alex Miller.

FAKTA

Djurgården–AIK 2–1 (1–1)

0–1 Kenny Pavey (9 str), 1–1 Kennedy Igboananike (42), 2–1 Sharbel Touma (47).

Varningar, Djurgården: Daniel Sjölund. AIK: Robert Åhman Persson, Goran Ljubojevic.

Domare: Stefan Johannesson, Stocksund.

Publik: 18 511.

Djurgården (4–4–2): Pa Dembo Touray – Petter Gustafsson, Joona Toivio, Jani Lyyski, Luis Antonio Rodriguez – Sharbel Touma (Philip Hellquist 77), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund (Joel Perovuo 82), Sebastian Rajalakso – Mattias Jonson, Kennedy Igboananike (André Calisir 90).

AIK (4–4–2): Kyriakos Stamatopoulos – Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, Niklas Backman, Nils–Eric Johansson – Viktor Lundberg (Admir Catovic 70), Helgi Danielsson, Dulee Johnson, Antonio Flavio – Goran Ljubojevic, Pontus Engblom (Saihou Jagne 65).

ARTIKELN HANDLAR OM