Laul: Två segrar krävs – men AIK gör rätt som förbereder för kvalspel

FOTBOLL

Sharbel Touma sköt ner AIK under strecket.

En annan ex-AIK:are fixade upp dem på kvalplats igen.

Ska regerande mästarna spela allsvensk fotboll 2011 måste de ordna tre poäng på egen hand i nästa omgång.

Där väntar nämligen Gefle i en match som för AIK kan beskrivas som mother of all måstematcher. I några minuter i går kväll var Gefle förbi i tabellen men Kalmars Daniel Mendes – med en bakgrund i Solna – kvitterade till 1–1. En poäng skiljer mellan lagen och mötet på Råsunda 16 oktober blir avgörande för hur bottenstriden slutar. På Råsunda har AIK inte vunnit sedan mitten av augusti. Gnaget bör använda en del av landslagsuppehållet åt att fundera på varför man inte vinner på sin hemmaplan.

På presskonferensen efter derbyförlusten mot Djurgården upprepade tränaren Alex Miller samma budskap som efter 2–3 mot Helsingborg: ”Vi gjorde en bra match, misstag kostade oss segern men fortsätter vi att spela så här klarar vi det”.

Jag var tveksam redan första gången jag hörde det där. Jag har sett många bottenlag genom åren spela ”bra” fotboll för att sedan åka ur ändå.

AIK har i de senaste matcherna bjudit sina motståndare på en handfull avgörande mål. Mot den bakgrunden är det märkligt att inte utnyttja sin kanske bästa defensiva spelare, Wallid Atta, när Niklas Backman, Robert Åhman Persson och Nils-Eric Johansson står för bjudning efter bjudning.

Kommunikationen fungerade inte vid Sharbel Toumas 2–1-mål. Vid Kennedy Igbonanikes 1-1 var Åhman Persson ”och köpte korv” som det heter.

Apropå korv: inför säsongen sågades AIK stenhårt av Terje Liveröd, före detta rådgivare till Sebastian Eguren.

– De som styr AIK har aldrig varit närmre en fotbollsplan än korvkiosken på läktaren, sa norrmannen och fick mothugg.

Åtta månader senare låter uttalandet inte lika tokigt.

Vill ha fler derbyn

AIK var värda en poäng men Djurgården var vassare längst fram och säkrare längst bak. Dembo Touray var planens bäste så länge han ägnade sig åt fotboll. Gestikulerandet mot supportrarna leder aldrig till något gott. Även Kenny Paveys bråk med Lucho får beskrivas som ett hjärnsläpp, framför allt om det innebär avstängning för högerbacken. AIK behöver alla spelare de har.

Mot Djurgården saknades Mohamed Bangura som precis förlorat ett barn. Av bland annat den anledningen borde AIK-klacken undvikit att sjunga ”Mörda ett djurgårdsbarn...”.

Det kom 18 500 till Råsunda vilket är 2 500 färre än som såg vårderbyt på plats. Tifon och bra tryck gjorde inramningen till en upplevelse ändå.

Nästa år kan allsvenskan bli utan Stockholmsderby. Den framtiden vill inte Djurgården ha.

– Jag ser gärna att AIK klarar sig kvar, sa tränaren Lennart Wass på presskonferensen.

Tror du det då? undrade jag.

– Jag tror att de har bra förutsättningar. De känns inte så våldsamt skärrade på planen. De är fokuserade. Om det blir via kval eller om de kommer över strecket vet jag inte men jag tror att de klarar sig.

För att Wass ska få rätt krävs att AIK vinner två av de fyra matcher som återstår – mot Gefle och Åtvidaberg. Klubben gör hur som helst helt rätt som börjat förbereda ett eventuellt kvalspel.

ARTIKELN HANDLAR OM