Uefas pris för att överklaga: 84 000

AIK överklagar inte Uefa-domen

FOTBOLL

AIK kommer inte att överklaga Uefas dom på böter på 550 000 kronor för skandalmatchen mot Levski Sofia.

En del av anledningen till beslutet är risken att överklagan inte går igenom och en ytterligare avgift på 84 000 kronor.

– Vi har gjort en sammantagen bedömning och det är en del i det, säger AIK:s vd Annela Yderberg till Sportbladet.

Det var den 19 augusti som huliganer attackerade Levski Sofias spelarbuss i samband med Europa Leauge-mötet mellan AIK och den bulgariska klubben. Två Levski-spelare och två Uefa-delegater samt klubbens ordförande, massör och presschef träffades av flaskor och stenar.

”Ett förväntat straff”

AIK straffades av Uefa med böter på motsvarande 550 000 kronor och hade till i dag på sig att överklaga domen. En möjlighet klubben väljer att inte utnyttja.

– Vi har gjort bedömningen att det här nog är ett förväntat straff. Det är i nivå med vad man utdömt i tidigare fall, säger klubbens vd Annela Yderberg.

Yderberg berättar också om en annan del i beslutet som vägt tungt. Bara att lämna in en överklagan kostar nästan 10 000 kronor och om AIK förlorar processen väntar en ny avgift för rättsprocessen på omkring 74 000 kronor. Totalt kan det alltså kosta klubben ytterligare 84 000 kronor.

”Vansinnigt mycket pengar”

– Vi har gjort en sammantagen bedömning att inte överklaga och det är en del i det, säger Yderberg.

Hur tungt vägde det i beslutet?

– Vi har resonerat oss fram och vet dels att det är på den här nivån böterna brukar ligga. Men vi tog också hänsyn till hur stor sannolikhet det är att vi skulle få rätt.

Är böterna rimliga?

– Det är så vansinnigt mycket pengar men vi vet att de dömt på den här nivån tidigare. Om det är i paritet med vad de brukar utdöma är det inte orimligt.

De 3 senaste AIK–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM