AIK:s väg från guld till kaos

Klubben har fallit från toppen till botten på mindre än ett år

KAOS 2009 handlade rubrikerna om framgång och SM-guld. Nu handlar de om botten- strider, tränar- och spelaromsättning, kontraktsbråk och en brottsmisstänkt stjärna.
FOTBOLL

För ett knappt år sedan lyfte lagkaptenen Daniel Tjernström SM-bucklan på Nya Ullevi, men idag ser AIK:s verklighet annorlunda ut.

Nu präglas klubben istället av strider.

På en front krigar laget för att undvika nedflyttning, på en annan pågår ett kontraktsbråk mellan en spelare och en styrelse på kollisionskurs och på en tredje front slåss Dulee Johnson för sin frihet – anklagad för våldtäkt.

Så här gick fallet till.

1 november 2009:

AIK vinner SM-guld efter att ha besegrat IFK Göteborg med 2–1 i en direkt av­görande match.

Hösten/vintern 09/10:

Efter guldet står det klart att flera spelare lämnar klubben – däribland nyckel­spelare som målvakten Daniel Örlund, anfallaren Ivan Obolo och mittbacken Jos Hooiveld.

14 april 2010:

AIK får en miserabel start i allsvenskan. 0–1 mot Halmstad på Råsunda i den sjätte omgången gör att mästaren ligger på nedflyttningsplats – utan en enda seger och bara med ett gjort mål.

26 april 2010:

Guldtränaren Mikael Stahre, 34, bestämmer sig för att lämna AIK. Ny klubb blir grekiska Panionos. Assisterande tränaren Björn Wesström, 37, tar över i AIK.

3 maj 2010:

Målvakten Tomi Maanoja sågas efter ännu ett misstag i derbyförlusten mot Djurgården (1–2). Dulee Johnson är en av dem som är mest kritisk. ”Det är en person som gör dumma misstag. Det är match efter match. Det här är inte division tre, det håller inte på den här nivån. Det har gått för långt”, sa Johnson.

22 juni 2010:

Laget fortsätter att gå dåligt i allsvenskan och vid midsommar, under VM-uppehållet, presenteras en ny tränare i skotten Alex Miller, 60. Wesström får fortsätta som assisterande.

28 juni 2010:

Miller inleder med att rensa i truppen. Bojan Djordjic och Martin Mutumba säljs till ungerska Videoton för det blygsamma priset av 6,5 miljoner kronor – totalt. Hela affären innehåller många hårda ord mellan spelarna och Alex Miller. Båda sidorna anklagar varandra för svek.

4 augusti 2010:

AIK åker ut i Champions League-kvalet efter storförlust borta mot Rosenborg (0–3). I den första omgången hade AIK med nöd och näppe klarat av Jeunesse d’Eche från Luxemburg (totalt 1–0).

17 augusti 2010:

Mittbacken Walid Attas bil vandaliseras. Det är följden av att Atta vägrat skriva på ett nytt kontrakt med AIK och därmed retat upp fansen. AIK:s ledning väljer att inte prioritera Atta under hösten – rent praktiskt handlar det om en avstängning.

19 augusti 2010:

AIK möter Levski Sofia i Europa League-kvalet. Det är oroligt inför, under och framför allt efter matchen. Ett gäng supportrar attackerar Uefa-delegater och Levski Sofias spelarbuss med stenar och flaskor. Matchen slutar 0–0.

26 augusti 2010:

Returen i Sofia vinns av hemmalaget med 2–1 – trots AIK-ledning. Europa­äventyret är över.

30 augusti 2010:

AIK-legendaren Lennart Johansson går ut i Sportbladet och sågar det mesta runt klubben: spelaromsättningen, fansen, spelet – och Dulee Johnson. ”Det har varit trubbel med honom från första dagen. AIK har varit mycket toleranta och försökt lyfta upp honom, men det har inte lyckats”, säger Lennart Johansson.

22 september 2010:

AIK förlorar hemma mot Kalmar FF med 0–1 och är åter på nedflyttningsplats. Det kan konstateras att Alex Miller-effekten har uteblivit.

29 september 2010:

Uefa:s dom mot AIK efter skandalscenerna i samband med matchen mot Levski Sofia kommer. Klubben får böta ”bara” 550 000 kronor – ett belopp som förvånade många. AIK väljer att inte överklaga domen.

13 oktober 2010:

Sportbladet avslöjar att Dulee Johnson gripits misstänkt för våldtäkt. Under dagen hotar sponsorer med att lämna klubben om AIK inte stänger av/sparkar Johnson. AIK beslutar sig för att stänga av Johnson tills vidare.

15 oktober 2010:

Dulee Johnson häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

16 oktober 2010:

AIK spelar ödesmatch på Råsunda mot bottenkollegan Gefle – utan Dulee Johnson i laget.

ARTIKELN HANDLAR OM