”Ingen i AIK hotar mig”

Novakovic: Är fortfarande lika bra med fötterna

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Bäst i AIK Under sin tid som spelare var en fantastisk teknik Nebojsa Novakovics stora kännetecken. Och enligt honom själv sitter de gamla takterna i än.
FOTBOLL

AIK:s tränare har upptäckt att samma person i laget är giftigast på frisparkar, slår säkrast straffar och har bäst precision.

Tyvärr är han en av tränarna.

– Stillastående ser jag ingen som hotar mig i AIK, säger Nebojsa Novakovic.

Mohamed Banguras knä gör inte ont längre, vilket gör att AIK i morgon kan välja mellan tre anfallare med bevisat bra tillslag.

Assisterande tränaren Nebojsa Novakovic njuter av den lyxen, men säger att han inte kan sätta in truppens känsligaste fot.

För den sitter på honom själv.

”Tror han är bättre”

– Jag kan tävla mot vem som helst. Martin Mutumba tror att han är bättre än jag på att träffa ribban och krysset, eller att skruva in den om man står bakom mål, men jag kan alltid slå honom, säger Novakovic.

Efter AIK-träningarna stannar ofta någon spelare kvar för att nöta detaljer. Nebojsa Novakovic utmanar dem ständigt, och säger sig vara bäst oavsett utmaning. När Sportbladet sätter ihop en tänkt femkamp ser sig 47-åringen som favorit i fyra grenar och dark horse i den sista.

”Jag vinner”

– Om vi tar att pricka ribban en gång kan vem som helst vinna. Du kan få in ditt livs skott. Men med två bollar blir jag favorit. Med tre bollar vinner jag, för då sätter jag garanterat en, säger han.

Är det här ärligt?

– Ja.

Är inte det märkligt

i en storklubb?

– Nej, så är det. Jag blir 47 år, så jag är inte lika snabb längre. Jag kan inte springa som de andra i laget, men jag är fortfarande lika bra med fötterna. Stillastående ser jag ingen som hotar mig i AIK. Så är det.

FAKTA

VEM I AIK HADE SLAGIT ”NEBO” I ATT:

...skruva in en boll från hörnflaggan?

Nebo: ”Ingen.”

...knorra in en frispark från 25 meter?

Nebo: ”I dagens AIK kanske-kanske Robert Åhman Persson. Men jag tror ingen.”

...sätta en straff:

Nebo: ”Markus Jonsson, innan han lämnade. Kenny Pavey har slagit många för oss, men jag är självklart favorit.”

...dra målvakten på friläge:

”Mohamed Bangura är riktigt bra på det. Jag tror mer på honom än mig, men en turdag vinner jag den grenen också.”

...träffa ribban från 20 meter:

Nebo: ”Där finns lite tur inblandat, så kanske Åhman Persson eller Tjernström. Men är det tre försök vinner jag. Då träffar jag minst ett.”

...och tvärtom: vem skulle inte slå dig på en 30 meters-rush?

– Mot en 47-åring? Martin Mutumba vinner inte. Ingen chans, honom slår jag.

AIK I VECKAN

SÖNDAG: Målskyttet lossnar

Laget vinner en typisk 0–0-match med 3–0 på Råsunda. Viktor Lundberg pangar in öppningsmålet från distans innan anfallskompisen Teteh Bangura tar över.

MÅNDAG: Ny sponsor

Ekonomin har varit usel i år, men AIK hittar ett sätt att putsa de röda siffrorna ännu mer: de presenterar ett av Nordens största inkassoföretag som ny storsponsor.

TISDAG: Nya skatteregler

Alliansens förslag att förenkla den så kallade expertskatten välkomnas av AIK, som drömmer sig till en tid då de ska kunna konkurrera med exempelvis Danmarks löner. ”Det här betyder att vår internationella konkurrenskraft skulle öka betydligt” säger vd:n Annela Yderberg.

ONSDAG:  Bangura tillbaka i träning

Laget tränar på Skytteholms konstgräs för att förbereda sig inför Borås Arena. Mohamed Bangura kör med laget igen efter sin knäskada. Teteh Bangura besöker tandläkaren på eftermiddagen.

TORSDAG: Karikari på landslagsläger

Kwame Karikari är värvad som anfallsjoker, men han knappt landa i Sverige förrän han skulle till Kenya på träningsläger med Ghanas U20. I första träningsmatchen gör han ett mål och spelar fram till det andra.

FREDAG:  Spelarna får ledigt

Spelarna har ledigt och tar igen sig. Alexander Milosevic, som med all sannolikhet startar mot Elfsborg, säger att han inte ser någon där som ett hot, men ”har respekt för Anders Svensson”.

I DAG:  Slåss om mittbacksplatsen

Matchförberedande träning som också hålls på konstgräs, för vanans skull. Först här ska den svåraste laguttagningsnöten knäckas: ska dunderskotts-Lundberg eller tvåmåls-Teteh petas?

LÄGET I LAGET

SKYTTELIGAN

Teteh Bangura 2 mål

Viktor Lundberg 1 mål

ASSISTLIGAN

Robert Åhman Persson 1 assist

Daniel Gustavsson 1 assist

BUSLIGAN

Teteh Bangura 1 varning

Robert Åhman Persson 1 varning

LIGAN

Ivan Turina 6

Niklas Backman 6

Daniel Tjernström 6
 

SKADOR

Per Karlsson, Gabriel Özkan, Helgi Danielsson.

AVSTÄNGNINGAR

Inga.
TRE SENASTE

27/3 IFK Mariehamn (h) 5–1

4/4 Djurgården (b) 0–0

10/4 Mjällby (h) 3–0
 

TRE NÄSTA

17/4 Elfsborg (b) 16.30

21/4 IFK Göteborg (h) 19.00

25/4 Syrianska (b) 15.00
VECKANS SNACKIS
Håller det där knäet? AIK-naprapaterna har skjutit laser som om de vore Luke Skywalker, och nu ska Mohameds svullnad ha lagt sig. Med andra ord: vill AIK kan de mönstra dubbel-Bangura mot Elfsborg.