”Vi är lika bra som guldåret”

”Nisse” tror på ny succé:
Vi ska göra ett jäkla försök

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
Ovan hjälte Nils-Eric Johansson gjorde sitt första mål i AIK sedan guldåret 2009. Nu hoppas han på ny svartgul segerjakt.
FOTBOLL

Första målet på 1,5 år och en kanonstart på säsongen.

Då börjar Nisse Johansson få 2LAX9-vibbar.

– Vi kan säkert bli lika bra som då, vi ska göra ett jäkla försök, säger han.

När Nils-Eric Johansson knoppade in 1-0 för AIK mot Blåvitt efter en dryg kvart var det vänsterbackens första mål på 36 matcher

– Man gör alltid sitt bästa för att få huvudet på bollen och jag fick vara lite ostörd där kanske. Det var drygt ett år sedan nu, försöker backen.

Ny guldjakt

Faktum är att han får gå tillbaka så långt som till augusti 2009, när AIK spelade 1-1 mot Kalmar hemma på Råsunda, för att hitta sitt namn i målprotokollet.

Samma år gick AIK hela vägen och vann SM-guld.

Efter den fina starten på 2011 väcks nu förhoppningar om en ny guldjakt och ett 2LAX11.

– Vi är bra, det känns helt okej nu i början men vi får inte bli nöjda nu utan måste fortsätta kriga på. Det finns fortfarande saker vi kan göra bättre men det är alltid skönt att få in poäng tidigt, då blir det lättare att bygga vidare, säger Nisse Johansson.

Obesegrade

AIK är tillsammans med Malmö FF och Helsingborg seriens enda obesegrade lag.

– Det finns ett par lag som har tagit full pott, Malmö och Helsingborg ser starka ut i år igen men förhoppningsvis kan vi kanske kan smyga med i lugnt vatten och slå till när det är som bäst.

Känner du att ni kan utmana?

– Vi ska göra ett jäkla försök i alla fall.

Påminner det här laget om guldåret 2009?

– Vi kan säkert bli lika bra som då. Vi hade ett par bra profiler som växte under det året. Vi hoppas att det kan bli så i år också, att spelare som är nya kan växa in, bli ännu bättre och få en medgångskänsla som det var 2009. Det är fortfarande tidigt men man kan alltid hoppas, säger han.

Det året tog AIK tre segrar på de fyra inledande omgångarna.

I år har de en poäng mindre efter lika många spelade matcher – men de har fortfarande inte förlorat.

FAKTA

Här är fem likheter med guldlaget 2009

Attityden

2009 matade Mikael Stahre in mottot ”Sverige aggressivaste lag” till förbannelse. Kontentan var att det var hårt jobb och ingenting annat som gäller – AIK slår underifrån. I år får man lite samma vibbar. Känslan från det bedrövliga ”Kom och ta oss!”-säsongen ifjol är som förbytt.

Spelarna

Här är det inte helt identiskt men i tider av spelarflykter får elvan ändå ses som relativt intakt. Spelare som Per Karlsson, Daniel Tjernström, Kenny Pavey och Martin Mutumba var centrala pjäser under guldåret och är det också i dag.

Defensiven

Stängt var det här! Bortsett från två insläppta på Borås arena har AIK hållit rent framför kassen. Likheterna från 2009 är slående: en storväxt målvakt i form, en koordinerad fyrbackslinje och två defensiva mittfältare som städar centralt.

Anfallstjärnan

Ivan Obolo bar AIK:s anfallsspel under guldåret med sitt smarta, effektiva spel. Mohamed Bangura är inte riktigt samma spelartyp men fyller precis samma funktion. Mycket i offensiv väg står och faller med årets stora stjärna.

Publiken

Det här är inte en särskilt konstig: när det går bra för AIK är supportarna – i konkurrens med Malmös – bäst i landet men när det går sämre sjunker kvaliteten även här. Likväl spelar det stor roll. I går var Råsundas läktare riktigt mäktiga.

Sammanställning: Oskar Månsson