Klubbarna riskerar poängavdrag

”Kan komma ifråga om det är våld mot funktionärer”

FOTBOLL

Böter.

Spel inför tomma läktare.

Eller, i värsta fall, poängavdrag.

Det är vad AIK och Syrianska riskerar efter skandalscenerna i Södertälje.

AIK:s supportrar skämde ut sig genom att kasta in smällare från läktaren.

Detta kommer AIK nu straffas för.

– Det är AIK som har ansvaret för sina supportrar. Syrianska ansvar för allt utom för bortaklacken. Så om det kommer från AIK:s sektion så är det de som har ansvaret, förklarar Khennet Tallinger, som är ordförande i det svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Enligt Radiosporten kastades den första smällaren, den som träffade domaren, från Syrianskas läktarsektion.

Kan bli poängavdrag

Tallinger hade, när Sportbladet var i kontakt med honom, inte sett händelserna, utan hade bara hört rapporter på radion. Därför vill han inte uttala sig specifikt om dagens händelse, men förklarar vad som kan hända.

– Den vanliga påföljden är ju böter, eller spel inför tomma läktare. Vi får se vad som har hänt, säger han.

Kan det bli poängavdrag?

– Poängavdrag kan komma ifråga om det är våld mot funktionärer.

Vad räknas som våld mot funktionär?

– Normalt sett det som räknas som misshandel om det är ute på gatan.

Troligt beslut om 14 dagar

Domaren ska nu skicka en matchrapport, precis som matchdelegaten Lars Wilhelmsson. Därefter kommer disciplinnämnden ta upp ärendet.

– Vi har ordinarie möte i morgon, och då kommer frågan naturligtvis inte ta upp. Så gissningsvis blir det om 14 dagar då vi har möte vart 14:e dag.

FAKTA

Så säger reglerna

Paragraf 6 i Fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser:

6.1

Straffavgift

Förening, vars supportrar, under eller i anslutning till match inom arenan avfyrat raketer eller antänt andra pyrotekniska pjäser kastat föremål som medfört personskada eller inneburit fara för personskada olovligen beträtt spelplanen och därmed skapat ordningsstörning olovligen beträtt planen (gäller i Allsvenskan och Superettan) på annat sätt uppträtt otillbörligt, eller kastat föremål in på spelplanen eller området mellan planens begränsningslinjer och publikplatser kan åläggas att till SvFF avseende förening i förbundsserierna och till SDF avseende förening i distriktsserierna erlägga en straffavgift om högst 25.000:- att inbetalas inom en månad från beslutsdagen.

6.3

Övriga påföljder

Vidare kan respektive beslutande organ besluta att en eller flera matcher ska spelas på annan arena än förenings ordinarie hemmaplan att en eller flera matcher ska spelas utan åskådare att en eller flera av förenings hemma- och/eller bortamatcher ska spelas med en eller flera för åskådare stängda läktarsektioner eller med ett begränsat åskådarantal och/eller att en förening åläggs att sätta upp nät eller annat skydd framför läktarsektion.

Våld mot funktionär

Om förenings ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot funktionär, har respektive beslutande organ rätt att besluta om högst sex poängs avdrag.

I tävlingar administrerade av SvFF beslutar SvFF:s Disciplinnämnd. I övriga tävlingar beslutar berört SDF.