Syrianska tilldelas segern med 3-0

Dom i dag efter skandalmatchen: AIK tvingas böta 150 000 kronor

Klicka på bilden för en större version!
FOTBOLL

Knallskotten träffade en assisterande domare och en funktionär.

Nu har Disciplinnämnden fattat ett beslut efter läktarskandalen mellan Syrianska och AIK.

Syrianska tilldelas segern med 3-0 och AIK tilldöms böter på 150 000 kronor.

– Vi känner oss bekväma med det beslut vi kommit fram till, säger Khennet Tallinger till Sportbladet.

Matchen mellan Syrianska och AIK den 25 april avbröts efter 20 minuter. Den assisterande domaren Daniel Wärnmark och en bollpojke hade träffats av knallskott.

Sedan dess har båda klubbarna anklagat varandras supportrar och film- och bildbevis har lämnats in för att visa vem som är den skyldige till läktarskandalen i Södertälje.

I dag, 17 dagar senare, kom domen.

Disciplinnämnden har valt att ge Syrianska segern med 3-0 och AIK får böta 150 000 kronor.

– Vi känner oss bekväma med det beslut vi kommit fram till eftersom vi har haft bra med material att grunda oss på, säger ordföranden i fotbollförbundets disciplinnämnd, Kenneth Tallinger.

Vet inte var knallskottet kom ifrån

Disciplinnämnden kunde inte bedöma var knallskotten som träffade domaren kom ifrån. Därför kan inget av lagen straffas för den händelsen.

Men Disciplinnämnden kunde däremot slå fast att ett antal knallskott kastades från AIK:s sektion och därför bröts matchen.

”Beteende att kasta knallskotten mot och in i folksamlingarna på detta sätt måste betraktas som särskilt hänsynslöst och utgör påtaglig fara för personskada”, skriver Disciplinnämnden.

”Av filmmaterialet är det inget som direkt utvisar att några pyrotekniska pjäser kastades från Syrianskas läktarsektioner. Med hänvisning till det anförda finner Disciplinnämnden utrett att ansvaret för att matchen fick avbrytas vilar enbart på AIK.”

”Vridit på varenda sten”

När det gäller bollpojken framgår det inte av tillgängligt filmmaterial vem som kastade knallskottet.

Därför kan inget av lagen straffas.

– Det har varit omfattande med 18 filmsekvenser att gå igenom och man får inte bestämmaa sig för fort. Vi har fått vrida och vända på varje sten, säger Tallinger till Sportbladet.

Har ni varit med om något fall av samma dignitet tidigare?

– Inte där vi har haft så mycket material.

FAKTA

Därför får AIK böter

Utdrag från domen

Genom domarens uppgifter, som inte vederlagts, finner Disciplinnämnden utrett att det från AIK:s läktarsektion kastades in mynt och en tändare mot domarteamet. Vidare är det utrett att sex knallskott kom från AIK:s läktarsektion före matchstart. Härtill kommer det antal knallskott som kastades mot och in på Syrianskas läktare som angetts ovan under avsnitt c).

För detta bär AIK strikt ansvar och ska därför ådömas en påföljd härför. Vid påföljdens bestämmande är det inte enbart antalet pyrotekniska pjäser som bringats att detonera som ska beaktas utan härtill kommer också vart de har kastats. Beteende att kasta pjäserna dels mot bollkallarna och dels mot och in på motståndarläktaren finner Disciplinnämnden visar på en särskild hänsynslöshet och utgör en påtaglig fara för att personskador kan uppkomma, vilket höjer straffvärdet väsentligt. Disciplinnämnden har stannat för att påföljden bör bestämmas till böter och att bötesbeloppet ska sättas tämligen högt.

ARTIKELN HANDLAR OM