AIK riskerar att tvångsnedflyttas

”Disciplinnämnden vill
erinra om bestämmelsen”

FOTBOLL

Det är inte nog med 3-0-förlust och höga böter för AIK.

Nu hotar Disciplinnämnden med att AIK kan uteslutas ur allsvenskan om det blir mer tumult:

”Vid upprepade förseelser kan förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i.”

– I det här fallet har vi inte diskuterat att utesluta AIK ur allsvenskan, säger Khennet Tallinger till Sportbladet.

Disciplinnämnden är extra noggrann med att den inte tolererar att det upprepas fler gånger.

Förutom att Syrianska får segern och AIK höga böter trycker nämnden extra hårt på att avskräcka de som kastat in smällarna att göra det igen.

Nämnden skriver ”Disciplinnämnden vill också erinra om bestämmelsen i samma lagrum, tredje stycket, vari stadgas, att 'vid upprepade förseelser kan förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i'.”

– Vi har redogjort för de lagrum och tillämpningar som finns, och vem som helst kan vid upprepade förseelser uteslutas, säger Khennet Tallinger, ordförande i fotbollförbundets disciplinnämnd, och tillägger:

– I det här fallet har vi inte diskuterat att utesluta AIK ur allsvenskan.

”Krävs mycket allvarliga förseelser”

Skulle en till liknande händelse räcka?

– Rent generellt så behövs det ett antal mycket allvarliga förseelser för att uteslutas, det är slutvalet när absolut inget annat hjälper, säger han till Sportbladet.

Tidigare har Örebro flyttats ned från allsvenskan på grund av teknikaliteter. Närkingarna fick inte spela i allsvenskan 2005 på grund av klubbens ekonomi, den gången fick Assyriska ersätta.

FAKTA

Disciplinnämnden om paragraf 15, kapitel 2

 "Om förenings ….vars ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3-0, eller, om detta är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts. Om båda lagen anses vara ansvariga för att matchen avbrutits, fråntas båda lagen poäng och tilldelas 0-3 i målskillnad."

Disciplinnämnden vill också erinra om bestämmelsen i samma lagrum, tredje stycket, vari stadgas, att "vid upprepade förseelser kan förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i".

ARTIKELN HANDLAR OM