”Vi kan inte lämna ut materialet”

Disciplinnämnden får
ingen hjälp av polisen

FOTBOLL

Disciplinnämnden kunde inte avgöra varifrån kastet kom.

Nu försöker polisen göra samma bedömning – med hjälp av sina egna filmer.

– Man förstår intresset men vi kan inte lämna ut material från en förundersökning, säger Mikael Alfredsson vid Södertäljepolisen.

En sak konstaterar Disciplinnämnden säkert i sin dom: det slängdes in knallskott från AIK:s sektion och det var en av anledningarna till att matchen bröts. Därför döms AIK till 150 000 kronor i böter och Syrianska som segrare med 3–0. Däremot har man inte kunnat avgöra varifrån smällaren som kastades mot linjedomaren Daniel Wärnmark kom, varför ”ingen av klubbarna kan åläggas ansvar för denna händelse”.

Kanske hade slutsatsen blivit en annan om Disciplinnämnden fått tillgång till polisens filmer inifrån arenan. Men det materialet är skyddat av sekretess.

– Man förstår att det finns ett intresse i ett sådant här fall, inte minst medialt, men för oss handlar det om ett brott som har begåtts. Vi kan inte lämna ut material från en förundersökning, säger Mikael Alfredsson, kommenderingsansvarig i Södertälje.

Handburna kameror

Filmerna som polisen har beslagtagit är bland annat övervakningsmaterial från läktarna.

– Det finns också handburna kameror som poliserna på arenorna har. Det är ett av hjälpmedlen som vi har, säger Hans Löfdahl vid supporterpolisen.

Anders Sigurdsson, som är säkerhetschef på fotbollsförbundet och tidigare jobbade som polis, tycker att problematiken är uppenbar.

Vill ha tillgång

– Vi kommer inte åt det materialet när det ligger där det ligger. Det går inte att förneka att det varit bättre för disciplinnämnden om vi hade tillgång till allt material.

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger anser däremot att de haft gott om underlag.

– Vi har tagit del av 18 filmsekvenser, det omfattar två timmars videotittande. Mycket mer än så kan vi inte begära, säger han.

FAKTA

POLISENS HEMLIGA FILMER

Övervakningsfilmer från olika kameror på arenan

Tllhör arenans utrustning men polisen har lagt beslag på materialet som ingår i deras brottsutredning. Sekretess hindrar en tredje part från att ta del av dem.

Handkameror

Polisens personal på läktarna har handkameror som de filmar med i samband med match. Filmerna ingår också i förundersökningen och är belagda med sekretess.

ARTIKELN HANDLAR OM