”AIK:are kastar bomber  – sluta skyll ifrån er...”

SVT-profilen: ”Ingen annan än
AIK kan lösa AIK:s problem”

AIK-fans och ordningsvakter under skandalmatchen i Södertälje.
FOTBOLL

SVT-profilen David Fjäll har tröttnat. På individerna som förstör. Men också på att AIK flyr ansvaret.

– De som bäst kan lösa problemen är AIK själva, säger David Fjäll.

Foto: SVT

Senaste åren har den 36-årige journalisten fått en tung roll på SVT inom såväl ishockey- som fotbollsbevakningen. Fjäll rapporterade bland annat från VM i Sydafrika på plats. Innan SVT-karriären tog fart följde han AIK på nära håll som reporter och programledare på svenskafans.com och i FanTV. Han är respekterad av de flesta AIK-supportar samt av klubbledningen och bland spelare/ledare.

Efterspelet till skandalen i Södertälje har gjort att David Fjäll fått nog. Han menar att AIK måste göra upp med de som förstör för klubben. Som ett första steg efterlyser han en attitydsförändring:

– Jag skulle önska att fler representanter från alla AIK-led – spelare, supportrar, medlemmar, klubbledning och sponsorer – stod upp och markerade att nu får det vara nog. När det går så långt så att fotbollslaget inte kan få samma förutsättningar att vinna sina matcher som andra lag i serien på grund av ett fåtal individer inser väl alla att det inte håller längre? säger David Fjäll.

”Fördöm det som hände”

Steg två handlar om att sluta skylla ifrån sig, menar Fjäll.

– Alla är inte emot AIK, varken domare, förbund eller media. Börja bygg broar och fördöm det som hände i Södertälje. För om det råder förbud mot bengaler då bränner man inte bengaler. Om en match blir avbruten och laget får 3–0 i baken och 150 000 kronor i böter, då bör man ta avstånd från det inträffade i större ordalag i stället för att föra ett resonemang huruvida knallskotten kom in från höger eller vänster. Visst finns det saker i domen som är märkliga men faktum är att AIK är ansvariga för AIK. Då kan det inte skjutas knallskott, tändas bengaler eller kastas in föremål.

50 miljoner på säkerhet

Till sist gäller det att inse att de som har bäst förutsättningar att lösa problemen är AIK själva.

– Självklart skulle det vara bra om förbund, polis och lagstiftarna prioriterade denna fråga, men jag tror att de som bäst kan lösa problemen är AIK själva. Det är AIK:are som kastar bomber, tänder bengaler, bråkar internt på läktaren, styrelsekarusell vart och vartannat år, en arenafråga att lösa varvat med dålig ekonomi och ett fotbollslag som inte får spela färdigt sina fotbollsmatcher. Ingen annan än AIK:arna kan lösa AIK:s egna problem. Trots att AIK har spenderat över 50 miljoner kronor under 2000-talet på säkerhetsarbetet så står klubben kvar på ruta noll. Nu måste de AIK:are som tröttnat på denna utveckling ta bladet från sin mun. För om de inte säger ifrån, kan tystnaden uppfattas som ett accepterande.

Vet AIK vilka det är som kastar smällare och bråkar?

– Den frågan bör AIK själva få svara på, säger David Fjäll.

ARTIKELN HANDLAR OM