AIK-spelarna hyllar taktiken: ”Hade inte gått utan Alms jobb”

Foto: Foto: PONTUS FERNEMAN
Världsklass Sportbladets jury delade i går ut högsta betyg till AIK:s tränare Andreas Alm efter segermatchen mot Helsingborg.
FOTBOLL

Det var en taktisk triumf.

AIK slog Helsingborg efter daglig videoanalys – och två varianter de nött in under veckan.

– Det var en variant vi gör hela tiden på träning, säger Teteh Bangura om sitt mål.

Efter tre förluster i rad har spelarna i AIK märkt två skillnader i veckans förberedelser:

– Det har varit en otrolig revanschlusta, så det har smällt mer på träningarna, säger Robert Åhman Persson.

– Vi har sett highlights varje dag. Alm har förberett oss på allt som kunde hända. Vi visste allt om Helsingborg. Med så bra taktik var det lätt att vinna, säger Ivan Turina.

Skillnaden märktes omedelbart i matchen. Teteh Bangura slet till sig ett friläge och Helsingborg pressades bakåt. När Chri-stoffer Andersson sköt 0–1 svarade AIK med den första av ett par varianter de ältat i veckan.

Väl inövad variant

Kenny Pavey dundrade fram och spelade hårt in på Teteh Banguras fot. Bollen satt hårt mitt i målet.

– Han kollade på mig och slog bollen. Jag var väldigt stark, höll mig före försvararen och touchade bollen, säger Teteh.

Har ni gjort den förut på träning?

– Ja, vi gör den hela tiden.

Nils-Eric Johansson visades ut, men AIK:arna fortsatte söka offensiva lägen. När Daniel Tjernström tog hand om en frispark till höger om straffområdet var det dags för variant nummer två. Med välbestämda löpvägar hittade Robert Åhman Persson en lucka och nickade in 2–1.

– ”Tjerna” satte den precis där han ska sätta den. Jag kom perfekt tajmat och bara knoppade dit den, säger han.

AIK visade sin styrka

Andra halvlek var en

enda manifestation av disciplinerat försvarsspel. AIK släppte inte till någon vass målchans och fortsatte anfalla i stötar. Ledningen stod sig och efteråt tackade AIK-målvakten Turina sin tränare för segern.

– Det var en ren taktisk seger. Vi spelade med tio spelare och tog tre poäng. Det hade inte gått utan Alms jobb i veckan, säger han.

Teteh Bangura var nöjd av andra anledningar.

– Jag har sagt till Mohamed att när jag kommer tillbaka vill jag ha rubrikerna. Jag har varit borta två matcher, så det var viktigt att komma tillbaka och göra mål. Jag mår bra nu.

ARTIKELN HANDLAR OM