Teteh: Jag var på väg till landslaget

Skotträdda anfallsparet har varit målvakter

Foto: BILDBYRÅN
HOPPSAN! Teteh och Mohamed Bangura hoppade och vred sig när Kalmar gjorde 1–0 senast mot AIK. Det såg ut som om bröderna var skotträdda, men nu avslöjar det att så inte är fallet – de har båda faktiskt varit målvakter tidigare.
FOTBOLL

Missade du när AIK värvade två killar som fostrats till målvakter?

Det är kanske för att Mohamed och Teteh Bangura skolats om och är anfallare nu.

– Jag var bättre än Mohamed i mål. Jag var på väg till landslaget, säger Teteh Bangura.

En bild summerar hela AIK:s förlust i veckan.

Kalmars Kristoffer Fagercrantz har just skjutit. Muren är tät, förutom där bollen är. Där vrider sig Teteh Bangura bort medan Mohamed Bangura hoppar och kollar ner i gräset.

Till synes förlorade alltså AIK för att två spelare bara drillats i offensivt tänkande och blivit skotträdda. Men det stämmer inte.

– Jag kan spela var som helst bara det hjälper laget, men alla känner till mig som anfallare. Jag kan vara på kanten, jag kan vara back och jag kan vara i mål, säger Mohamed Bangura.

Mohamed: Jag var bra!

Jag tror dig inte. Du kan inte vara målvakt.

– Jo! Jag har inte sagt det förut, men jag var målvakt när jag var yngre. Innan jag kom till FC Kallon stod jag i mål i mitt akademilag. Jag var bra!

Teteh Bangura bekräftar allt.

– Ja, han var målvakt. Det var jag också, men jag var bättre. Vi kom till semifinal i en stor cup och det var min förtjänst. Jag trodde att jag skulle komma till landslaget. Jag var på väg, säger han.

”Kan stå varsin match”

När slutade du?

– När jag var 13 eller 14. Man får för mycket blåmärken och sår på armarna. Det är inte kul. Det gör ont.

Mohamed Bangura var något år yngre när han flyttade upp i banan. Kanske tolv, han minns inte exakt. Sedan dess har han varit anfallare och vill nu stanna där. Fast han har en liten förhoppning om ett gästspel.

– Om vi har en match i slutet som inte betyder någonting kan jag prata med Alm och fråga om jag får stå i mål, säger han.

Teteh bryter in:

– Om det är två matcher kvar kan vi stå varsin och vara mittback den andra. Jag lovar, det hade blivit bra.

FAKTA

TRE UTESPELARE SOM HITTADE SITT MÅL

James McAulay – målskytten som blev prins

Har ni missat honom? Vart var ni när skotska Dumbarton spelade på 1880-talet? McAulay var landslagsman som centerhalv och avgjorde en cupfinal innan han bytte roll – och kröntes till ”målvaktsprinsen” för sina år av storspel i målet.

Ben Amos – killen som råkade vara lång

Det var ren biologi. När hans Bollington United saknade målvakt fick han dra på sig handskarna för att han var längst. Han trivdes direkt och fortsatte stå. I dag är Amos tredjemålvakt för Manchester United.

Lukasz Zaluska – skräpanfallaren som bytte

Han säger själv att han var en ”rubbish striker” när tränaren kallade till sig honom.

”Min tränare sa ’Lukasz, du kommer aldrig bli en bra anfallare, men om du ställer dig och försöker fånga bollen kan det går bra’”.

Tränaren fick rätt. I dag är Zaluska reservmålvakt i Celtic.

ARTIKELN HANDLAR OM