AIK straffas inte för ”domarjävel”

Besked från disciplinnämnden i dag

FOTBOLL

AIK:s publik skanderade ”SVFF fotbollsmördare” och skrek ”domarjävel” i matchen mot Helsingborg.

I dag berättade Disciplinnämnden att de inte kommer att straffa AIK.

– Det var vad jag hade förväntat mig och hoppats på, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg till Sportbladet.

Anmälan kom efter matchen mellan AIK och Helsingborg den 16 maj och Stockholmsklubben riskerade straff på tre punkter.

AIK:s klack hade en banderoll med texten ”En jävinstans med beslut utan substans – Disciplinnämnden”, skanderade ”SVFF fotbollsmördare” och skrek ”domarjävel” mot domaren Michael Lerjéus.

I dag meddelade Disciplinnämnden att AIK inte kommer att straffas för någon av händelserna mot Hif.

– Det här tre sakerna är inte brott enligt de nuvarande systemet och det var precis det jag skrev i mitt yttrande, säger Strömberg till Sportbladet.

Räknade du med det här?

– Ja. Det är skönt att förnuftet segrade.

Nämndens beslut innebär i klartext att klubbarnas fans inte får kalla domaren för ”hora”, men det är helt okej att skrika ”domarjävel” från läktarhåll.

För några veckor sedan bötfälldes Djurgårdens för att deras supportrar hade sjungit ramsor riktade mot domaren Martin Hansson där de kallade honom för ”hora”.

– Djurgårdens fall var kopplat till bengaler och ramsan med ”hora”. Min uppfattning är att ”hora” självklart är ett tråkigt ord och ramsan är tråkig, men jag anser inte att regelsystemet träffar den.

FAKTA

Disciplinnämndens motivering:

”För att ett angrepp ska omfattas av bestämmelsen krävs att kränkningen är sådan till sin till karaktär att den på objektiva grunder framstår som en personlig förnedring. Det krävs också att kränkningen framställs med viss intensitet. Sådana angrepp som framstår som opinionsyttringar, kritik eller ringaktning av domarens sätt att fullgöra sitt uppdrag omfattas inte av bestämmelsen.
Enligt Disciplinnämndens mening är de nu anmälda angreppen inte av sådan karaktär att de träffas av ifrågavarande bestämmelse. Anmälan ska därför lämnas utan bifall”.

ARTIKELN HANDLAR OM