AIK:s överklagan avslogs – tidigare dom står fast

AIK:s ordförande Johan Strömberg och domaren Daniel Wärnmark.
FOTBOLL

AIK:s överklagan gav ingen effekt.

Besvärsnämnden slår fast att läktarskandalen i Södertälje var AIK:s fel.

3–0 till Syrianska och 150 000 kronor i böter till AIK gäller tills vidare.

Matchen mellan Syrianska och AIK den 25 april avbröts efter 20 minuter. Den assisterande domaren Daniel Wärnmark och en bollpojke hade träffats av knallskott efter oroligheter på läktarna.

Sedan dess har båda klubbarna anklagat varandras supportrar och film- och bildbevis har lämnats in för att visa vem som är den skyldige till läktarskandalen i Södertälje.

12 maj förkunnande Fotbollsförbundets disciplinnämnd sin dom:

Syrianska tilldelas segern med 3-0.

AIK får böta 150 000 kronor.

”Ansvaret vilar enbart på AIK”

Disciplinnämnden slog fast att ett antal knallskott kastades från AIK:s sektion och därför bröts matchen.

”Beteende att kasta knallskotten mot och in i folksamlingarna på detta sätt måste betraktas som särskilt hänsynslöst och utgör påtaglig fara för personskada”, skrev disciplinnämnden.

”Av filmmaterialet är det inget som direkt utvisar att några pyrotekniska pjäser kastades från Syrianskas läktarsektioner. Med hänvisning till det anförda finner disciplinnämnden utrett att ansvaret för att matchen fick avbrytas vilar enbart på AIK.”

Men AIK gillade inte disciplinnämndens beslut och överklagade till besvärsnämnden, en högre instans inom Fotbollsförbundet.

AIK besvikna över domen

22 juni hölls en muntlig förhandling på Råsunda där AIK:s ordförande Johan Strömberg förklarade AIK:s syn på händelsen och skandalen i Södertälje. Han åberopade nya filmsekvenser och intervjuer med arenabefäl som nya bevis i ärendet.

Under torsdagen förkunnande besvärsnämnden sitt domslut – inget gehör för AIK.

Matchen spelas inte om.

3–0 och tre poäng till Syrianska.

150 000 kronor i böter till AIK.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden senast den 21 juli, AIK kommenterar beslutet så här i ett pressmeddelande:

– Vi är besvikna över utslaget och har ännu inte fattat något beslut huruvida vi ska överklaga eller inte, säger Johan Strömberg, Ordförande i AIK Fotboll AB.

ARTIKELN HANDLAR OM