Sandlin: Senast AIK tog fyra raka segrar var 2008

Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Teteh gratuleras av åskådarna efter målfesten mot Halmstad.
FOTBOLL

AIK är inte direkt en klubb känd för sina stora målskyttar.

Senast en AIK-are vann allsvenska skytteligan var 1954/55: Kurre Hamrin, 22 mål.

Nu toppar plötsligt en AIK-are skytteligan: Teteh Bangura, 14 mål.

Sån tur då att 76-årige Kurre fanns på plats på Råsunda denna måndagkväll och kunde njuta av Bangura Show.

Lasse Sandlin.

AIK fortsätter på den i sommar plötsligt inslagna vägen. Ny tabelltrea nu efter 4–0 mot ett Halmstad BK i total poängnöd som ändå, märkligt nog, kommer till matchen med en ny tränare som glömt det viktigaste: att

täta bakåt.

Nu sa det, som så många gånger förr detta år: Bang-Bang-Bang-Bangura.

Det var AIK:s fjärde raka seger, och innan vi går in på de fantastiska Banguras, är detta värt att titta närmare på. Att allsvenska lag numera vinner fyra matcher i rad är inte alls så vanligt – förutom AIK just nu och Djurgården alldeles nyss så är det bara Helsingborg och Malmö som lyckats med detta i år.

AIK har inte tagit ”fyra raka” sedan 2008 då man under en viss Rikard Norling till och med tog ”fem raka” omgångarna 8–12. 2009, guldåret, tog man som bäst tre raka segrar.

”Fem raka” kan det bli nu på söndag, då AIK möter årets sensationslag Gefle IF uppe på Strömvallen. Den siste jag såg utanför Råsunda, i korsningen Parkvägen/Målgatan, innan jag skyndade in till matchen, var Gefles tränare Per Ohlsson ute på spionuppdrag.

Om GIF-Pelle inte var orolig för kommande söndags Bangura-möte innan han gick in, så var han det garanterat efteråt.

Kurt Hamrin, numera italienare men sommarstockholmare med hållpunkt i Roslagen, såg denna dag AIK för första gången i år.

Hamrin var överförtjust

Kurre var överförtjust, och när han intervjuades från innerplan under pausen i samband med att han fick ta emot ett diplom för att ha blivit invald i Svensk Fotbolls Hall of Fame, strödde han rosor över AIK:

– Fantastiskt roligt att se AIK som dom spelar just i dag. Jag har inte sett AIK så här bra på många år. Inte bara dom där Bangura-grabbarna i anfallet utan också hur man spelar i försvaret. Nästan elakt...

Mest imponerad framåt var signor Hamrin av Mohamed Bangura, servitör vid både 1–0 och 2–0, innan han tvingades gå av:

– Båda de första målen var ju hans. Jaså, han är aktuell för Cagliari. Ja, han skulle i varje fall passa bra i Italien. Tyvärr är det ju så att man betalar bättre ute i Europa än här hemma i Sverige, så vi får inte behålla dom...

Oops! Ska du säga, Kurre...

Du som drog redan på 50-talet. Proffskontraktet med Juventus spelade Kurre Hamrin till sig i november 1955. Den 16 september 1956 debuterade han i ligan: 3–0 mot Lazio, två mål av Kurre. Sedan fortsatte det av bara farten i Padova, Fiorentina, Milan och Napoli – och stackars AIK har alltså haft en enda skyttekung över 55 år.

Kurre Hamrins två sista allsvenska matcher gick båda mot just Halmstad.

Den sista, 6 november 1955, vinst 4–1 på Råsunda, inget Hamrin-mål, däremot tre av Ingvar ”Tjotta” Olsson.

Den näst sista, 30 oktober 1955, förlust 3–4 på Örjans vall, ett Hamrin-mål. Hans sista allsvenska, det 53:e på 62 matcher.

Bergstrand är värst med fem mål

AIK har haft sina stjärnor sedan dess. Men med målskyttet har det varit lite si och så. Tränaren Andreas Alm påpekade efteråt att Kim Bergstrand är AIK-bäst med ”fem mål, det är ett mer”.

Det var den berömda ”Göran Arnberg-matchen” 12 maj 1993, AIK–Brage 9–3. Arnberg blev utbytt i 59:e minuten, då stod det 2–2. Efter dryga kvarten kom han ut igen, duschad och ombytt, och frågade hur det stod.

”6–2”, var svaret. Kim Bergstrand gjorde 6–2 i 74:e, 7–2 i 75:e, 8–2 i 80:e och 9–2 i 86:e och hade inlett det hela med 1–0-målet.

Kim är alltså AIK-värst med sina fem mål. Fyramålsskyttar finns också några långt tillbaka. Owe Ohlsson gjorde fyra mot Hammarby 1965 (8–1), Kurre Andersson fyra mot Jönköping 1960 (7–1), Tjotta Olsson fyra borta mot Sandvikens AIK i november 1954

(9–4) och den Kurre Hamrin, som mycket av detta handlat om, hann med dubbla fyra mål: mot Sandvikens AIK i oktober 1954 (6–1) och mot Hammarby september 1955 (6–1).

En tremålsskytt förtjänar till sist att nämnas, framför allt eftersom han blygsamt undvek ämnet i går: när AIK bortabesegrade BK Häcken 30 september 2001 med 6–1 efter 0–0 i halvtid gjordes 1–0, 2–1 och 4–1 av en viss anfallare vid namn Andreas Alm.

Visst är det roligt att peta i gammal statistik...