AIK:s nyförvärv: ”Vill bli Afrikas bäste spelare”

”Crespo” nobbade Dif i sista stund - på grund av Bangura

Hassan Al Kamara.
FOTBOLL

Ingenting är omöjligt om du jobbar hårt.

AIK:s nyförvärv Hassan Al Kamara har präntat in sitt motto så hårt i huvudet att han inte ser några som helst begränsningar för hur långt han kan nå.

Han ska bli Afrikas bästa spelare alla kategorier.

Han är 18 år gammal, men pratar som om han varit med hur länge som helst. Sedan tre år tillbaka följs Hassan Al Kamara av ett brittiskt filmteam, vilket gör att han är van vid att uttrycka sig och stå i centrum.

– För det mesta gillar jag det. Det har gett mig självförtroende och att vara lugn när jag pratar med någon. Fast ibland kan det var komplicerat, att de alltid är bakom dig och filmar, utvecklar han.

”Nära att det blev Dif”

Dokumentären med namnet ”They call me saviour”, som alltså skildrar Kamaras karriär från femton års ålder, är inne i sitt slutskede. Tid och plats för slutscenen är redan utsedd – på Råsunda när AIK möter Mjällby i den allsvenska premiären.

– Jag måste göra mål i den matchen, säger Kamara och skrattar.

Liksom många andra fotbollsspelare från Sierra Leone har Kamara från ung ålder lånat ett smeknamn från en etablerad stjärna, i det här fallet ”Crespo” efter den argentinske skyttekungen. Men Kamara jämför sig allra helst med en kompis, landsmannen Teteh Bangura.

– Vi är samma spelartyp. Jag älskar att göra mål och det är därför som jag är här.

Teteh spelade dessutom stor roll för ”Crespos” klubbval. Råden från honom och Mohamed Bangura var avgörande för att han inte gick till värsta konkurrenten i stället.

– Det var väldigt, väldigt nära att det blev Djurgården. De hade redan kommit överens med Boden – det hade Örebro också – men Teteh sa ”åk ner och fixa kontrakt med AIK!” Då behövde jag inte tänka så mycket.

”Vill spela CL”

Just nu ligger också allt fokus på AIK och allsvenskan, men om ”Crespo” blickar framåt i karriären ska han nå mycket längre och högre än så.

– Jag vill bli Afrikas bästa spelare, säger han.

Är det möjligt?

– Allting är möjligt om du jobbar hårt. Jag har alltid tänkt så, ändå sedan jag var liten. När jag fick kontrakt med Boden så sa jag till journalisterna att jag skulle skriva kontrakt med det största laget i Sverige och då frågade de om det var möjligt. Och jag svarar: självklart, om du jobbar hårt. Nu vill jag bli den bästa afrikanska spelaren som finns.

Vad förväntar du dig i AIK?

– Jag vill spela i Champions League, jag vill ta AIK till högsta nivån. Jag vill spela Champions League-matcher i Sverige, England eller var som helst.

Då frågar jag förstås: är det möjligt?

– Självklart. Allting är möjligt om du jobbar hårt. Allt!

FAKTA

Kamara om...

...att flytta från Freetown till Boden:

– Det var ett test för mig, att se vilket ansvar jag kan ta. Om jag kan bo i Boden, så kan jag bo var som helst i världen. Det var en fruktansvärd upplevelse, man kan inte göra någonting i Boden. Det var bara sova, sova, sova hela tiden. Men jag byggde upp mental styrka. Det gav mig mer fokus på fotbollen.

...Facebook:

– Fansen hör av sig hela tiden, det är roligt.

Vad säger de?

– Crespo, är du bra? Då svarar jag ”Nej. Kom ner och kolla i stället!”

...arvet från Bangura och Bangura:

 – Jag får hela tiden höra jämförelsen med dem, men jag gillar det. Jag vill fylla både Mohamed och Tetehs skor. Jag tror att jag kan göra det, men hjälp av Gud och hårt arbete.

Född: 16 mars 1993 i Freetown, Sierra Leone. Moderklubb: FC Kallon. Position: Anfallare. Karriär i Sverige: Fyra mål och tre assist på sju starter för Bodens BK i division 1.