Målet: VM 2014

Majstorovic om Brasilien-drömmar, SM-guld och en unik EM-upplevelse

Foto: Jonas Bilberg
på väg tillbaka ”Vissa dagar har varit tyngre än andra, men jag börjar se ljuset i tunneln nu”, säger Daniel Majstorovic som hoppas debutera för AIK i september.
FOTBOLL

Ett Europaäventyr har tagit slut.

Ett projekt på hemmaplan har tagit vid.

Men Daniel Majstorovic kommer inte till allsvenskan för att trappa ner.

– Jag drömmer om VM i Brasilien, säger AIK:s nyförvärv i en intervju om klubbens satsning, den tunga tiden efter skadan och comebackplanerna i Blågult.

Våren har varit en känslomässig berg- och dalbana för Daniel Majstorovic, 35.

Drömmen om EM dog i februari på en undermålig träningsplan i Zagreb när Anders Svensson, 35, föll i en närkamp med Zlatan Ibrahimovic, 30, och brakade rakt in i Majstorovics ben.

Främre korsbandet och inre sidoledbandet i hans vänstra knä gick av – och i stället för att förbereda sig för sitt andra EM-slutspel fick Daniel Majstorovic ägna ändlösa timmar i gymmet för att ens hålla liv i sin karriär.

– Jag kom till ett vägskäl där man antingen kunde ha lagt sig ned för att dö, eller jobba hårt. För mig var det aldrig nån tvekan att jag skulle försöka ta mig tillbaka, säger Daniel Majstorovic när Sportbladet möter honom vid AIK:s träningsanläggning på Karlberg.

Comebacken dröjer

I maj presenterades mittbacken som klubbens nyförvärv. Stockholmssonen flyttar hem efter åtta år som utlandsproffs.

Kontraktet med AIK börjar gälla från den 1 augusti och sträcker sig över 2014. Går rehabiliteringen som den ska kan ”Majstro” vara redo för spel i september.

– Hittills har jag inte haft några motgångar, jag börjar komma över en kulle som krävt mycket tid. Jag har haft väldigt bra hjälp på vägen av Rickard Dahan (landslagets sjukgymnast), och är väldigt tacksam över att jag fick följa med till Ukraina och jobba med min rehabilitering där.

Hur var det att följa EM från sidan?

– Annorlunda, men nyttigt. Som spelare lever man ett slutet liv under ett mästerskap; det är hotellet, träning och match i stort sett. Nu fick jag åka ut och träffa fansen på Camp Sweden och det var fantastiskt att se gemenskapen och glädjen. Folk bilar ner, bor i tält och ägnar väldigt mycket tid åt att följa landslaget. Den erfarenheten kommer jag bära med mig i framtiden och den gör mig bara mer ödmjuk inför att spela i Blågult.

Du vill ta dig tillbaka till lands-laget med andra ord?

– Ja, jag har haft bilden av VM i Brasilien framför mig när jag tränat i gymmet under våren. Sen får jag se om det är realistiskt att komma upp i den nivån, men målet är helt klart att jag ska spela i landslaget igen.

Lämnar Mellberg i fred

Ska du försöka övertala Olof Mellberg att fortsätta?

– Nej, är han inte motiverad är det orättvist mot de andra spelarna. Men vill han verkligen spela så är det klart han ska göra det. Olof är en av våra bästa backar genom tiderna.

Varför valde du AIK?

– Jag känner väldigt starkt för AIK:s projekt. Få svenska klubbar har möjlighet att göra nåt stort och AIK är en av dem. Jag har kommit hit för att vinna SM-guld och alla bitarna finns för att nå det målet; fansen, nya arenan och sponsorbiten.

Du pratar i termer av ”projekt”, är 35 år gammal och har ett kontrakt över 2014. Ser du dig jobba för AIK även efter spelarkarriären är över?

– Det är en fråga jag vill lämna öppen. Jag har levt som fotbollsspelare under väldigt lång tid, så den mest naturliga övergången vore att jobba med fotboll även efter att karriären är över. Kommer man till ett skede där klubben hittar en position som passar mig så kan jag absolut tänka mig att fortsätta i AIK.

Så betygsätterhan tiden i sina utlandsklubbar

Twente, 2004–05:

”Min första klubb utomlands. Twente hade en vision om att bli ett topplag även om de inte var riktigt framme under min tid i klubben. Men jag trivdes bra, fansen var fantastiska och arenan var grym.”

Basel, 2006–08:

”Jag fick bra kontakt med tränaren (Christian Gross) och fick vinna både ligan och cupen. Socialt var det kanon, familjen trivdes jättebra i Schweiz och jag har kontakt med flera av spelarna än i dag.”

AEK Aten, 2008–10:

”Socialt sett skulle jag sätta en femma. Det är svårt att komma till ett ställe där man kan njuta så mycket av livet. Man gick i en semesterbubbla varje dag. Men strulet i organisationen och med ekonomin drar ned betyget.”

Celtic, 2010–12:

”Ligan är väl inte Europas bästa, men varje match blir som en cup- final eftersom alla vill vinna mot Celtic. Klubben har en fantastisk historia och derbyna mot Rangers kommer jag alltid att vårda i minnet.”