Tändes – av bondehånen

Kalmar är bäst borta

FOTBOLL

”Bondehånen” tände Kalmar mot AIK – och byggde vidare på en fin trend.

Smålänningarna är allsvenskans bästa bortalag i Stockholm på 2000-talet.

– Glåporden blir tändvätska för oss, säger tränaren Nanne Bergstrand.

ofina Gäster Papa Alioune Diouf och hans Kalmar gjorde som de brukar göra på besök i Stockholm.

För formstarka serietrean AIK var bottenlaget Kalmar bara ett hinder på vägen mot att på allvar haka på i guldstriden. En titt på den moderna fotbollshistorien hade gett spelarna större tvivel inför matchen.

Inget lag är bättre än KFF på att stjäla poäng borta mot Stockholmslagen (AIK, BP, Djurgården och Hammarby) som Kalmar på 2000-talet.

Njöt på planen

2–1-segern i går, efter mål av Paulus Arajuuri, 24, och Abiola Dauda, 24, gav inte bara ett andrum på sju poäng ner till Gefle på kvalplats – smålänningarna bättrade samtidigt på sin stockholmska vinstprocent till 54.

AIK-fansen sjöng om ”en jävla massa bönder”, och på planen sprang Kalmars lagkapten Henrik Rydström, 36, runt och njöt.

– Det är inte så att man blir ledsen när fansen skriker, det är bara trevligt. De sjöng nåt om min fru också, men den ramsan har de stulit av Djurgården, jag trodde högre om AIK-fansen, säger Rydström och skrattar.

Att ta större plats och våga mer på bortaplan har varit en process för laget.

Och en tydlig målbild i flera år.

– Första gången jag kom till Råsunda med Kalmar 1999 gick vi runt och tyckte allt var häftigt och åkte på storstryk. Sen 2004 har vi pratat om de här bitarna; att ändra vår attityd och inte låta oss begränsas. Det är lätt hänt att man tystnar när det är sånt tryck på läktarna, men nu står vi upp för varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM