Chockvapnet – tokattack

AIK visade ett rejält styrkebesked inför matchen mot CSKA

Foto: © BILDBYRÅN
Mål för Mutumba AIK:s tränare chockade med sin superoffensiv, som gav ett lyckat resultat. Frågan är bara vad styrke- beskedet betyder mot ett stjärnlag som CSKA.
FOTBOLL

Andreas Alm chockade med en hyperoffensiv AIK-uppställning.

AIK-spelarna tackade, tog emot och körde över Örebro.

Ett rejält styrkebesked inför mötet med stjärnlaget CSKA Moskva.

– Jag har aldrig spelat en så viktig match, säger Martin Mutumba.

Foto: BILDBYRÅN
Mutumba är i storform.

Europaspelet betyder ett tufft matchande för AIK och en hel del roterande i startelvan. Men få var det som hade förutspått Andreas Alms superoffensiv mot Örebro.

Anfallaren Celso Borges och offensive Robin Quaison bildade innermittfält med offensiva yttrarna Martin Mutumba och Daniel Gustavsson som nästan bildade ett fyrmannaanfall med Kwame Karikari och ”Crespo”.

”Vi vet vad vi kan”

– Vi vet vad vi kan defensivt. Då finns det utrymme för sådana här laguttagningar för att hitta nya dimensioner i laget, säger Andreas Alm som öste beröm över sina yttermittfältare som båda blev målskyttar.

– Martin och ”DG” är i bra slag och kör mycket en mot en. Deras ytterbackar har det jobbigt, riktigt jobbigt.

Martin Mutumba känner själv att formen är på väg lagom till vad han beskriver som ”den viktigaste matchen i karriären”, den mot CSKA Moskva i Europa League-kvalet.

– Det blir bättre och bättre. Man har hört när folk säger att ”Martin borde sluta med fotboll, han är slut”, eller ”skicka tillbaka honom till Ungern”. Men nu när det går bra ska alla klappa en på ryggen... för mig är det inte så bra än, det kommer bli bättre.

Tror du att du kommer kunna spela samma spel mot CSKA som i allsvenskan?

– Ja det tror jag, I allsvenskan har alla lärt känna mig. Jag dribblar varje gång jag får bollen. När vi mötte Poznan första matchen visste de inte att jag dribblade, de trodde alla i AIK var träben så de blev chockade när någon av oss kunde dribbla.

Men Wernbloom och Elm borde väl känna till ditt spel?

– Jag tror inte de vet vem jag är. Jag tror de kanske hört att det är någon knäpp kille i AIK som tatuerat sig.

Den 23:e augusti får vi svaret.

1 av 3 | Foto: CANAL PLUS
1–0 (42) Kwame Karikari Ständigt löpande Kwame Karikari serveras en perfekt djupledsboll av Celso Borges och rundar Jonas Sandqvist innan han rullar in 1–0 i öppet mål.

TAKTIKEN BAKOM MÅLKALASET:

■ ■ ■ Andreas Alm valde att starta helt utan en defensiv balansspelare som Daniel Tjernström, Robert Åhman-Persson eller Helgi Danielsson och flyttade i stället ner anfallaren Celso Borges tillsammans med Robin Quaison på innermittfältet. På kanterna fick både Daniel Gustavsson och Martin Mutumba, i takt med att AIK dominerade matchen allt mer, extremt höga utgångspositioner.

Efter cirka 20 minuter hade AIK en uppställning som allt mer liknande 4–2–4 med Karikaris och ”Crespos” tyngd centralt och Mutumba och Gustavsson på kanterna.

Ett ”experiment” som gav full utdelning, exempelvis slutade skottstatistiken 22–4.
 

...OCH HÄR ÄR AIK:S ALLA TRE FULLTRÄFFAR:

ARTIKELN HANDLAR OM