”Jag slänger x antal miljoner i sjön men det viktigaste är att jag är lycklig”

Henok Goitom i stor intervju om comebacken i AIK

FOTBOLL

Henok Goitom förlorar en förmögenhet genom att bryta kontraktet med spanska Almeria.

Men han bryr sig inte.

27-åringen vill få en nystart, känna passion och spela på Råsunda innan arenan rivs.

– Jag slänger x antal miljoner i sjön men det viktigaste är att jag är lycklig, säger AIK:s nyförvärv.

Foto: Robin Lorentz-Allard
För Henok Goitom var tröja nummer 36 ett självklart val när han skrev på för AIK. ”Det är en hyllning till fotbollsplanen som jag spelade på i Husby när jag var yngre. Vi spelade varje kväll klockan sex på plan tre”, säger han till Sportbladet.

Plan nummer tre i Husby.

Klockan sex.

Varje kväll.

Grus, vattenpölar och betonghus omger Henok Goitom och ett tiotal killar som sprungit dit för att träffa honom. De står på planen där allt började.

Kille på åtta år: Hej Henok!

Henok: Hej grabben! Hur är det?

Åttaåringen: Bra. Ska du spela med AIK nu?

Henok: Ja, det ska jag.

Åttaåringen: Men varför lämnar du La Liga och Almeria?

Henok: Gissa!

Åttaåringen: Du hade tråkigt. Men varför har du nummer 36 på tröjan? Du ska väl byta till tio eller sju sen?

”Hyllning till planen”

Efter nio år som proffs, två i Italien och sju i Spanien, väljer Henok Goitom att vända hem. Både hans mamma och pappa fanns på plats under presskonferensen när han presenterades och fick tröja 36 i sina händer.

Ett ovanligt nummer kan man tycka, men för Goitom är det självklart.

– Det är en hyllning till fotbollsplanen som jag spelade på i Husby när jag var yngre. Vi spelade varje kväll klockan sex på plan tre. Den som slog flest tunnlar vann.

Han är lycklig och berättar att han inte känt så här på ett bra tag.

– Jag har samma känsla som jag hade när jag skrev på för Udinese för nio år sedan. Jag väljer AIK för passionen och kärleken, säger han.

Förlorar miljoner

För tre-fyra år sedan väcktes tanken om en eventuell flytt till AIK, men Goitom stannade kvar i Spanien eftersom han inte ville ge upp.

– Du kan fråga Bojan om hur många samtal vi hade när han skrev på. Den här veckan har många sagt till mig att stanna kvar utomlands. Men jag gör precis hur fan jag vill, jag ska dö min egen död. Ingen annan kommer att sätta ribban för vad som är ­succé. Det här är succé för mig.

Eftersom han bryter kontraktet med Almeria går många miljoner förlorade.

– Jag valde att bryta kontraktet och lämna pengarna som de var skyldig mig. Samtidigt ville jag inte att AIK ska betala 20 miljoner för en 27-åring. Vi visste var vi hade varandra och affären gick busenkelt.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det är x antal miljoner som jag har slängt i sjön. Men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att jag är här och att jag trivs socialt.

Goitom känner bland annat Martin Mutumba och Alexander Milosevic i laget och säger att flytten till AIK känns som att komma hem.

– AIK har en väldigt bra startelva. Det ser bra ut, det är fem poäng upp till Elfsborg och jag kommer alltid tro på guld tills det är matematiskt omöjligt. 

Kontraktet med AIK gäller till 2015, men det är ännu osäkert när Goitom kommer att bli spelklar. För fyra månader sedan fick han diskbråck. Han säger att han inte kommer vara spelklar till AIK:s Europa League-match mot CSKA Moskva nästa torsdag.

– Hjärtat säger att jag vill spela direkt, men jag vet inte, ryggen måste bli bra. Just nu känner jag att det viktigaste är att komma tillbaka.

”Drömde om spel i Milan”

Vad kan AIK-fansen förvänta sig?

– Om någon säger till mig att jag gör noll mål men vi vinner SM-guld, så köper jag det direkt. För mig är tre poäng till AIK viktigast.

Känns det som ett nedköp att komma hem till allsvenskan?

– Nej, för mig är det här det perfekta steget. Jag tycker att i livet ska man följa sin intuition och inte miljonerna. Just nu har jag kommit till det stadiet i livet då kärlek och passion är viktigast.

AIK var redan 2003 nära att knyta till sig dig.

– Ja, men då valde jag att åka utomlands. Jag hade min dröm att spela i Milan, det var dit jag ville nå. Jag ville inte ge upp så lätt och stannade kvar några år. Det gick bra på fotbollsplanen men jag hade inte den riktiga glöden för att bli ännu bättre. Nu känner jag att det var dags att ta steget.

”Sociala otroligt viktigt”

Hur ser du på landslaget?

– Låt mig andas lite. Jag har just skrivit på för AIK, låt mig först göra en match för klubben och låt mig komma tillbaka från skadan innan jag tänker på det. Hela grejen med Almeria har ­tagit lång tid så det har varit mycket.

Känns AIK som en nystart?

– Definitivt. Nu kan jag ge mig en andra chans som fotobollsspelare.

Hur viktig är familjen och vännerna runt omkring?

– Det kommer att synas på fotbollsplanen, precis som innan jag lämnade Sverige. Det ­sociala är så otroligt viktigt för mig.

Vart ska du bosätta dig?

– Jag har många hem. Jag har familjen och egen lägenhet. Det är bara att gå runt. Vart jag sover kommer inte att spela någon roll, bara jag har en säng.

ARTIKELN HANDLAR OM