Virus stoppar AIK:s stjärna

Mutumba missar Blåvitt-mötet: ”Känner sig hängig”

Foto: SCANPIX
DÄCKAD AIK:s Martin Mutmba känner sig hängig efter ett virus och missar matchen mot IFK Göteborg. Men Andreas Alm är positiv till mittfältarens återkomst. ”På torsdag när vi ska till Holland ska han vara tillgänglig igen”, säger Alm till Sportbladet.
FOTBOLL

I veckan sjuknade Martin Mutumba in.

Nu missar mittfältaren stormatchen mot IFK Göteborg.

– Det är någon form av virus som gör att han känner sig hängig, säger Andreas Alm.

2009 åkte AIK till Göteborg för en höstmatch med raka förutsättningar. Poäng mot IFK skulle ge SM-guld.

I dag återstartar serien med samma möte och ännu tuffare krav på AIK om de ska aspirera på mästar­titeln.

– Vi befinner oss i ett ­läge där vi bör vinna fotbollsmatcher. Därför är det en tydlig återstart. Göteborg, bortaplan. Få matcher är lika tydliga, säger tränaren Andreas Alm.

Alm positiv

Han kan inte mönstra ordinarie elvan. Visserligen är mittbacken Per Karlsson tillbaka efter att ha vilat sin sargade kropp mot Gefle. Men Martin Mutumba, som spelade fram till guldmålet i 2–1-segern 2009, drabbades tidigare i veckan av ett virus. När AIK i går tog tåget till Göteborg var mittfältaren inte med.

– Han är sjuk. Eller han har åtminstone varit sjuk. Nu är han på bättringsvägen, säger Andreas Alm.

Är det magsjuka eller förkylning?

– Det är någon form av virus som gör att han känner sig hängig.

Mutumba har avstått träningar, men rör nu på sig med laget igen. Fast hälsan satte stopp för Blåvittmatchen tror Alm att mittfältaren snart är tillbaka i matchtruppen. Kanske redan till nästa veckas Europa Leaguemöte med PSV Eindhoven.

Slipar bort fumlet

– Ja, på torsdag när vi ska till Holland ska han vara tillgänglig igen, säger Alm.

Med fyra matcher kvar har AIK två, fem och sex poäng upp till guldrivalerna. Andreas Alm säger att laget ska fortsätta med de bitar som tagit upp dem till tätskiktet, men slipa bort fumlet som lett till att defensiven bara är seriens näst bästa efter Elfsborgs (25 mot 24 insläppta mål).

– Alla lag vet hur det har sett ut under 26 omgångar. Vi vill göra det vi är bra på. Sista omgångarna har vi skapat en god del målchanser, men samtidigt släppt in för många mål, säger Alm.