Äg förorten – ta plats i AIK

Unik chans för deltagare i amatörcup: ”Viktigare än någonsin”

Vem Äger Förorten är en turnering där sex lag gör upp om titeln som Stockholms bästa förort. Här berättar John Guidetti om varför turneringen är så viktig – och varför hans stiftelse The John Guidetti Foundation står bakom projektet. ”Jag vet hur mycket det här betyder för grabbarna”, säger John.
FOTBOLL

Finns det oupptäckt allsvensk talang i förorten?

AIK ska se efter.

I samarbete med John Guidettis stiftelse ger klubben imorgon en ung spelare ett provkontrakt.

Sommaren 2013 började med svarta rubriker om Stockholms förorter, nu arbetar fotbollskrafter för att se till att den slutar med en annan sorts berättelser.

John Guidettis stiftelse The John Guidetti Foundation har tidigare stått bakom välgörenhetsprojekt i Kenya, nu engagerar sig Manchester Citys unge svensk i ett projekt på hemmaplan.

Imorgon avgörs den årliga turneringen Vem Äger Förorten, där sex lag gör upp om titeln som Stockholms bästa förort, och den här gången ligger mer i potten.

”Bilar brinner”

Dagens bäste spelare kommer att tilldelas ett provkontrakt med AIK, säsongen ut, med möjlighet till ett fullt kontrakt kommande säsong. John Guidettis pappa Mike är engagerad i stiftelsen, som ligger bakom initiativet:

– När Stockholm brinner känns det här mer aktuellt än någonsin. Det är viktigare än någonsin att få ut inspiration i ”Orten”, säger han.

Vinnaren kommer att utses utifrån kriterierna ”talang”, ”teknik” och ”fair play”, av en jury där bland annat AIK:s sportchef Björn Wesström ingår.

– Det kan bli en sextonåring, det kan bli en 23-åring. Är du fantastisk så kan du få en plats. Vinnaren kommer att få åka och träffa John och se en match, säger Mike Guidetti.

– Innan träningen med AIK börjar kommer han också att få köra teknikpass och fyspass under kompetent ledning.

Spelas i morgon

Vem Äger Förorten spelas imorgon. John Guidetti själv, som tränar för att komma tillbaka efter sitt skadeplågade fjolår, har tidigare berättat hur han känner inför projektet:

– Jag har många kompisar i förorten, jag har växt upp i förorten. Jag vet hur mycket det här betyder för grabbarna. Jag vet att de inte vill att bilar ska brinna, jag vet att de vill att det ska vara en positiv och skön stämning, att alla kan vara med alla.

FOTNOT: Vem Äger Förorten startade 2010 av vänner från Tensta och Hallonbergen. Turneringen drivs numera av organisationen ”Förort utan gränser”, som samarbetar med AIK. AIK har i sin tur ett samarbete med John Guidettis stiftelse, som i sin tur blev inblandade med turneringen i år.

FAKTA

VEM ÄGER FÖRORTEN?

 Turneringen startade 2010, i litet format, efter att några vänner ville ha svar på frågan ”Vilken förort är bäst på fotboll?”.

 I dag drivs cupen tav föreningen Förorter utan gränser. Den avgörs lördagen den 6 juli på Spånga IP i Stockholm.

 I år deltar herrlag från sex förorter: Hallonbergen, Rinkeby, Tensta, Brandbergen, Fisksätra och Husby. Artister, etablerade idrottare, politiker och poeter kommer att närvara under speldagen.

 I år livesänds, för första gången, hela turneringen i SVT Play.

 Talangtävlingar som ger kontrakt med professionella klubbar har tidigare genomförts. I England anmälde sig 5000 unga till Samsungs Win a Pro Contract, där två vinnare tilldelades kontrakt med Swindon och Leyton Orient. I Sverige har TV4 sänt tävlingen Proffsdrömmen, där vinnaren tilldelats ett årskontrakt med IF Elfsborg.

ARTIKELN HANDLAR OM