Misstänkta bedrägeripengar ska ha gått till AIK

Klubben påstås fått miljonbelopp av ett företag som nu utreds för ekonomisk brottslighet

AIK:s dåvarande vd Annela Yderberg.
FOTBOLL

AIK ska ha fått pengar från misstänkta bedrägerier.

Enligt P4 Radio Stockholm har klubben mottagit minst tolv miljoner kronor under guldåret 2009 – från ett företag som just nu utreds för omfattande ekonomisk brottslighet.

Nu kan AIK tvingas att betala tillbaka miljonbeloppet.

– Det blir naturligt för mig att kräva tillbaka pengarna, säger konkursförvaltaren Stefan Christenson.

Åtal har tidigare i juni väckts mot värdetransportbolaget Panaxia för grov förskingring.

Företaget ska även ha sålt tusentals icke existerande värdeväskor till ett annat företag, Skyddsteknik, som i sin tur hyrt ut de påhittade väskorna till finansbolag.

Nu skriver P4 Radio Stockholm att AIK har mottagit miljonbelopp från Skyddsteknik.

Pengar från ett misstänkt bedrägeri, Ekobrottsmyndigheten utreder nu säkerhetsbolaget för omfattande ekonomisk brottslighet.

P4 Radio Stockholm har tagit del av inspelade telefonsamtal och fått uppgifterna bekräftade från Skyddstekniks konkursförvaltare.

"Det ringer ingen klocka"

AIK:s dåvarande vd, Annela Yderberg, känner inte till att klubben ska ha fått minst tolv miljoner kronor av Skyddsteknik under sommaren och hösten 2009 – samma år AIK tog guld.

– Från vår sida var det inget konstigt. Man jobbar så i branschen att man har extern finansiering ibland och då finns det riskkapitalister och andra som går in. I det här fallet var det en representant som var känd i våra kretsar och det är klart att man inte går omkring och misstänker om det inte finns någon anledning till det, säger hon till fotbollskanalen.se.

Hon förklarar vidare för sajten att hon inte har koll på alla transaktioner som genomfördes under den nämnda perioden.

– Så jag kan varken säga ja eller nej att betalningar har kommit därifrån eller inte. Men det ringer ingen klocka.

Kommer kräva tillbaka miljonbeloppet

Nuvarande AIK-vd:n, Thomas Edselius:

– Vi har inte fått några pengar från någon bolag bara sådär rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det.

Skyddstekniks konkursförvaltarem, Stefan Christenson, säger till P4 Radio Stockholm att han kommer att kräva tillbaka pengarna från AIK.

– Det blir ju naturligt för mig från konkursboets sida då att kräva återbetalning av de här pengarna om det inte finns något tillförlitligt underlag som förklarar transaktionen.

Han utreder också syftet bakom överföringen till AIK.

– Det finns egentligen ingen rim och reson, för om jag kommer ihåg rätt så är det ju Panaxia som sponsrade AIK och inte Skyddsteknik. Skyddsteknik är dessutom ett bolag som ligger lite vid sidan av Panaxiakoncernen så...så jag kan inte säga det finns något skäl varför man skickade pengar från Skyddsteknik då till AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM