AIK öppnar för May Mahlangu-värvning

”Intresserade om det är en bra affär”

FOTBOLL

Malmö försöker sno åt sig May Mahlangu från Helsingborg.

Men den 24-årige mittfältaren tvekar – på grund av MFF:s nye tränare Åge Hareide.

Istället kan han hamna hos en annan allsvensk rival.

– Om det är en bra affär för oss så är vi intresserade, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

May Mahlangu har varit en av allsvenskans bästa spelare under de senaste åren i Helsingborg, men sydafrikanen har inte velat förlänga sitt avtal med Skåneklubben.

Däremot kan det bli en fortsättning i en svensk klubb.

Malmö FF har redan lagt fram ett kontrakt till sydafrikanen – men enligt Sportbladets källor är Mahlangu i nuläget inte intresserad av en flytt till mästarklubben.

Dels för att pengarna inte är de rätta, dels för att han är tveksam till tränaren Åge Hareides spelfilosofi.

– May hade Hareide i HIF och tyckte att bollarna bara gick över mittfältet. Mittfältet kom inte med i spelet, säger en väl insatt källa till Sportbladet.

AIK och Blåvitt alternativ

Nu har det dykt upp andra svenska alternativ.

Enligt Fotbollskanalen har Mahlangus agent Rob Moore marknadsfört sin adept till AIK och IFK Göteborg – något som AIK:s sportchef Björn Wesström bekräftar för Sportbladet.

– Han har varit kontaktbar sedan i somras då det återstod sex månader på kontraktet. Det är en så pass bra spelare så att man ser till att ha kontakt.

Hur ser du på era möjligheter?

– Jag kan bara konstatera att han är en spelare av högsta allsvenska kvalitet och då tänker vi ta reda på om det är en bra affär. Om det är det så är vi intresserade. Om vi inte äventyrar vår ekonomi, om spelaren vill representera AIK och det är vettiga villkor. Om det inte är bra villkor så avstår vi.

Har du någon känsla för hur mycket som krävs?

– Själva diskussionen är inget jag kommenterar, det stannar mellan berörda parter.

Kan ta hjälp

Wesström beskriver AIK:s ekonomiska utrymme som "ytterst begränsat", men öppnar för att ta hjälp utifrån vid en eventuell affär.

– Ja, det finns ju fler parter än AIK. Men oavsett om man använder externa finansiärer så måste det finnas en uppsida för dem som investerar. Alla måste vara nöjda på kort och lång sikt.

Hur ser du på konkurrensen på innermittfältet?

– Hård och bra, skulle jag säga. Sedan ska Celso Borges spela VM till sommaren och man vet inte med säkerhet om han är kvar i höst.

Om ni skulle värva honom tar ni honom från Helsingborg med Malmö och kanske Göteborg som konkurrenter. Lägger du in det i värderingen: att ni isåfall snor från en konkurrent?

– Nej, man snor inte spelare från någon annan, kontraktet har gått ut. Det handlar om vem som gör bedömningen att det är en bra affär. När Mohamed Bangura gick till Elfsborg i fjol gjorde de bedömningen att det var en bra affär. Det gjorde inte vi. Och då gick han till Elfsborg och inte till oss.

May Mahlangus representanter har även diskuterat med Örebro och Elfsborg, skriver Fotbollskanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM