– Kan aldrig vara nöjd med det här

AIK gör miljonförlust – farligt nära att tvingas upprätta en kontrollbalansräkning

FOTBOLL

AIK Fotboll AB gjorde en förlust på närmare åtta miljoner kronor 2013.

Därmed hamnar AIK farligt nära att tvingas upprätta en kontrollbalansräkning.

– Att gå minus är en besvikelse, men vi har situationen under kontroll, säger vd:n Thomas Edselius.

Thomas Edselius

I och med bokslutskommunikén, som släpptes tidigare i dag, har AIK Fotboll AB två år i rad gått minus: närmare fem miljoner kronor 2012 och åtta miljoner kronor 2013.

– En förlust på 7,9 miljoner kronor kan jag aldrig vara nöjd med, men samtidigt har vi drabbats av det som vi ser som engångskostnader som drar ned resultatet, säger Edselius.

”Räknar med att slippa framöver”

– Både poliskostnaderna och kostnaderna i samband med flytten till Friends (totalt 8,5 mkr, red anm) räknar vi med att slippa framöver.

Både 2013 och 2012 har inneburit kraftigt minskade intäkter för AIK från spelarförsäljningar och internationellt cupspel (Europa League) 2011.

Under fjolåret sålde AIK spelare för 2,8 miljoner kronor jämfört med 35 miljoner kronor två år tidigare (bland annat båda Banguras).

– I gengäld har vi en väldigt bra trupp nu, som har ett stort värde i sig. AIK:s fans svarar nog ganska enkelt på frågan vad som är viktigast: att ta SM-guld eller att kunna dela ut pengar till aktieägarna.

Bara två miljoner ifrån

Minusresultatet innebär dock att AIK Fotboll AB:s egna kapital är nere på drygt 18 miljoner kronor, bara två miljoner kronor från när det egna kapitalet understiger 50 procent av det egna aktiekapitalet på 32,7 miljoner kronor – och när företaget blir tvunget att upprätta en kontrollbalansräkning.

– Skulle det läget uppstå så finns det åtgärder att ta till, men jag tycker att vi har situationen under kontroll. Jag tror på ett fortsatt bra publiksnitt och på att vi kan öka våra sponsorintäkter. Samtidigt måste vi ha en bättre kostnadskontroll på våra matcharrangemang och lönekostnaderna, både på den administrativa sidan och kring vårt A-lag, säger Edselius.

ARTIKELN HANDLAR OM