AIK-kaos i Kina: Vi är inte som andra lag

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

En match som flyttades och sedan ställdes in och osäkerhet om helgens matcher blir av. Målburar som saknas på träningsplanen.

AIK:s Kinaläger är något svajigt.

– Vi får ta del av en annan kultur på ett högoktanigt sätt, säger Andreas Alm diplomatiskt.

I söndags skulle fjolårets SM-tvåa ha mött Liaoning Whowin under träningslägret i Shenzhen, men matchen flyttades först till måndagen för att sedan ställas in.

Orsaken är delvis höjd i dunkel.

AIK Fotboll hänvisar på hemsidan till att man återkommer med "fördjupad förklaring" efter hemkomsten till Sverige.

– Det är en komplex, längre historia. Det funkar inte som i Sverige här. Vi har tränat på hårt, men nu hoppas jag det funkar med de kommande matcherna, säger tränaren Andreas Alm till Sportbladet.

Två matcher samma dag

På lördag är det tänkt att AIK ska möta andraligalaget Shenzhen Ruby och 2,5 timme senare (!) Sven-Göran Erikssons kinesiska ligasexa Guangzhou R&F.

– Jag väntar på 100-procentigt besked om matcherna och i vilken ordning de ska spelas. I den ena matchen mot Svennis lag kommer det som jag bedömer som vårt starkaste lag spela och så får övriga spelare spela i den andra matchen, säger Alm.

Teteh Bangura är kvar i Stockholm och kör rehab efter sin knäoperation.

Skadade Nabil Bahoui, Kenny Pavey och Niclas Eliasson (alla med i Kina) spelar troligen inte heller i helgen (om matchen blir av).

Förutom en lång och omständlig resa till Kina har det varit både byte av hotell och träningsanläggning för AIK i tiomiljonersstaden Shenzhen.

”Vi i AIK är inte som andra lag”

På onsdagen fick Alm själv tillsammans med andra AIK-ledare bära in ett mål från en annan arena till träningsplanen.

– Det finns en fördel också när det blir så här. Vi jagar inte den perfekta planeringen för verkligheten blir sällan så. Då måste man vara flexibel.

– Det är lite annorlunda jämfört med andra träningsläger. Men jag är inte rädd för att jobba hårt, det är ingen i min stab, säger Alm. Det är inte så många svenska eller internationella lag som åker till Kina och spelar matcher. Men jag hävdar att vi i AIK inte är som alla andra lag heller.

Hade ni åkt någon annanstans om du fått bestämma?

– Om jag inte hade velat åka till Kina så hade jag inte åkt hit.

Det kan ju vara ekonomiska skäl som styrt att det blev Kina.

– Det är klart att ekonomin påverkar. Vi är i ett läge där vi har en väldigt ansträngd ekonomi och gick back, det är klart att det spelar in. Men det har inte varit avgörande, säger Andreas Alm.

FAKTA

AIK:s träningsmatcher

Vasalund (b) 5-2

Molde (La Manga) 1-4

Rosenborg (La Manga) 2-5

Astra (La Manga) 0-1

Costuleni (Pinatar) 2-2

Elfsborg (h) 2-1

Liaoning Whowin, inställd.

1 mars: Shenzhen Ruby, Guangzhou R&F.

16 mars: HJK Helsingfors (h)

23 mars: Kalmar FF (h)

ARTIKELN HANDLAR OM