Alm: ”Vi ska göra det vi är vana vid”

Alm sätter sitt hopp till tryggheten

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Alm hoppas att tryggheten ska hjälpa AIK till seger i derbyt.
FOTBOLL

I ett derby blir taktiken ännu viktigare än under en vanlig fotbollsmatch, enligt tränaren Andreas Alm.

Så hur ska AIK få den att fungera efter tre haltande insatser?

– Vi kommer inte att höra varandra på fem meter. Förhoppningsvis är ryggmärgsreflexen då att vi gör det vi är vana vid, säger Alm.

AIK är inte nöjda med årets säsongsinledning som gett fyra poäng på tre matcher. När Sportbladet träffar tränaren Andreas Alm inför kvällens Stockholmsderby klaras de positiva bitarna av snabbt:

– Att vi vann borta mot Gefle. Vi visade att vi kunde vända på bortaplan och vinna matchen. Det är bra, säger han och tillägger snabbt:

– Det är fler saker som vi vill ha bättre, än som vi är nöjda med.

Andreas Alms analys handlar om att rytmen i passningsspelet saknas, och att det börjar bakifrån.

”Bra tempo”

– Vi har spelet på samma sätt i tre år nu. AIK under min ledning har varit bra när backlinjen har ett bra tempo. Det är det som ger oss vår rytm, det är det som bryter mönster när vi tar fram bollen i rätt lägen.

Kritiken som hörts från fans och i medier – som så ofta när AIK inte vinner – har handlat om att spelarna springer för lite och kämpar för dåligt. Andreas Alms bild är alltså en annan:

– Har du inte tempo i passningarna, är du inte skicklig med bollen, då ser det väldigt statiskt ut. Speciellt om du tar matcherna på Friends där vi haft bollinnehavet, säger han.

Däremot efterlyser han spelare som löper mer med boll:

– Ibland är det bra att kunna driva bollen också. Man måste inte passa bollen på ett och två tillslag, det blir värdelöst. Att driva bollen ibland är att bryta mönster. ”Nabbe” har gjort det några gånger men vi behöver fler, säger Andreas Alm.

Han nämner andra detaljer, som att forwards kan hålla i uppspelen bättre, att inläggen ska vara höga och dalande om Eero Markkanen är på planen snarare än hårda och flacka.

”Inte fått ut allt”

– Då ska det vara lite ”snö på bollen”, menar Alm.

Han instämmer i kritiken om att flera av lagets nyckelspelare inte kommit upp i samma nivå som i höstas.

– Det kan väl alla se att Celso Borges inte har fått ut allt, att vi vill ha mer av Martin Lorentzson, nu var inte Henok (Goitom) med senast, och ”Nabbe”…, säger Andreas Alm.

En vanlig missuppfattning om derbyn, framför allt när de spelas på konstgräs, är att de enbart styrs av energi och kamp och dueller.

– Med den kulissen som blir på ett derby är taktiken den trygghet vi har. Det är fjärde säsongen vi ska göra det, vi vet att vi inte hör varandra på fem meter. Förhoppningsvis är ryggmärgsreflexen att vi gör det vi är vana vid, säger Andreas Alm.

FAKTA

HÄR SKA AIK VINNA MATCHEN

1. SÅ SKA AIK STOPPA DJURGÅRDEN

AIK litar till samma taktik och spelmodell som de jobbat med i tre år. En press som startar en bit ovanför mittcirkeln, en backlinje som försöker stå högt. I ett derby blir taktiken extra viktig, enligt tränaren Andreas Alm eftersom det är svårt att höra vad som sägs på planen. Då ska spelarnas ryggmärgsreflex vara att göra det de är vana vid.

2. SÅ SKA AIK GÖRA MÅL

Andreas Alm nämner ett par konkreta punkter som extra viktiga inför just derbyt: Att rytmen i passningsspelet fungerar redan från backlinjen. Att spelarna vågar driva boll, inte bara spela på ett-två tillslag, för att bryta mönster. Att inläggen är anpassade efter de som spelar: Med den väldigt Eero Markkanen ska det vara ”lite snö på bollen”, hoppas Andreas Alm. Forwards mottagningsspel måste bli bättre, och AIK hoppas hitta fler djupledslöpningar centralt.

ARTIKELN HANDLAR OM