Seguis kritik mot polisens nya taktik: ”Brukar bli stökigt”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
AIK:s ordförande Johan Segui.
FOTBOLL

Polisen vill skapa ett ­tryggare derby – genom att oftare bryta in bland ­supportrar som missköter sig på läktarna.

Den nya taktiken ­kritiseras av AIK:s ordf­örande Johan Segui.

– Jag är för så lite ­polisiära ingripanden i folkmassor som möjligt, för det brukar bli stökigt, säger han.

Kommenderingschefen Palle Nilsson.

”Det ska handla om fotboll”.

25 000 biljetter är sålda till dagens Stockholmsderby, tusentals av AIK-fansen planerar att marschera genom Södermalm till Tele 2 Arena, känslorna kommer svalla, ­lagen är laddade och – ”det ska handla om fotboll”.

Orden har Djurgården och AIK upprepat de senaste ­dagarna. Klubbarna har samarbetat med arenabolaget och polisen för att stämningen på läktarna ska ­hållas god och sprakande.

Flera åtgärder är införda.

Fansen har enats

Fans från båda sidor har enats bakom ett antivåldsbudskap, som de gemensamt signerade och skickade ut under gårdagen. För att trygga miljön för de assisterande domarna har ett extra skyddsnät hängts upp mellan planen och delar av ­publiken på långsidan.

Störst skillnad kommer märkas i polisens arbete. Det kommer finnas ungefär lika många poliser på derbyt som under tidigare högriskmatcher, men deras arbetsmetoder är förändrade.

Polisen ska fortsätta använda arenans kameror för att i efterhand identifiera personer som missköter sig, men de ska också bli villigare att ta sig in på läktarna för att lösa problem på plats.

– Vi ska vara mer offensiva. Vi måste våga gå in bland dem som är grupperade. Ett snabbt ingripande tidigt kan göra det lugnare. Förut har vi varit lite rädda att vi ska eskalera situationen i stället, säger kommenderings­chefen Palle Nilsson.

Så om fem maskerar sig och tänder en bengal. Går ni rakt in där?

– Jättesvårt att avgöra, det är avgörande av situationen. Men diskussion vi har haft är att vi ska vara offensivare vid de situationerna utan att ­vara dumdristiga.

”Kan ta det sedan”

AIK:s vd Johan Segui tycker inte om polisens nya taktik.

– Jag är för så lite polisiära ingripanden i folkmassor som möjligt, för det brukar bli stökigt, säger han.

Segui förtydligar hur han anser att polisen ska jobba:

– Med dagens teknik borde det på lugnare sätt gå att bokföra folk i efterhand. Det är som fartkamerorna, de behöver inte stoppa direkt utan ta det sedan.

FAKTA

TITTA, SÅ SKA DERBYT BLI EN FOTBOLLSFEST

1. Fansen står enade

I går skrev Djurgårdens och AIK:s officiella supporterföreningar Järnkaminerna och Black Army under ett gemensamt uttalande där de manar till lugn:

”Vi uppmanar alla AIK:are och Djurgårdare till en lugn match utan bråk utanför och inne på arenan. Däremot vill vi se en uppvisning på läktarna som ingen annan match i Sverige kommer i närheten av” skriver de.

2. Skyddsnät

Vanligen skyddas planen på Tele 2 Arena från inkastade föremål från kortsidorna, där ståplatspubliken står. Till derbyt anser man att det inte räcker, så extra nät har hängts upp också framför delar av sittplatspubliken på långsidorna. Näten är främst till för att skydda de assisterande domarna.

3. Offensivare poliser på läktarna

Polisen har tidigare ­aktat sig från att bryta in i stora klungor fans som missköter sig, av rädsla för att förvärra stämningen och skapa stora bråk. Till det här derbyt har de fått instruktioner om att vara offensivare och i vissa fall försöka ingripa tidigt för att inte situationerna ska hinna eskalera.

4. Lista med ”problemsupportrar”

Inför derbyt har poliserna fått en lista på ett tiotal personer som tidigare har misskött sig på fotbollsmatcher. De är inte nödvändigtvis förbjudna att gå in, men om någon av dem ­dyker upp har ett par ­poliser i uppdrag att bevaka dem extra ­noggrant.

5. Snabbare utredningar

Polisen tycker att utredningar mot personer som misskött sig har gått för långsamt. Därför har man nu lagt extra resurser på att snabba på processen.

– Direkt efter matchen går de i gång och kör utredningarna så fort det går. Arbetet pågår samma kväll, sedan lämnar de över till andra dagen efter, säger kommenderingschef Palle Nilsson.