Kan få 36,7 milj för superaffären

Nya uppgifterna som lär få AIK-fansen att jubla

1 av 3 | Foto: ELISA ESTRADA/REAL MADRID
Eero Markkanen i debuten för Real Madrid Castilla.
FOTBOLL

Eero Markkanen, 23, har debuterat för Real Madrid Castilla.

Nu kan Sportbladet avslöja att AIK:s ersättning kan bli större än vad det tidigare rapporterats om.

Blir anfallaren ordinarie i Real Madrids A-lag kan övergångssumman stiga - till över 4 miljoner euro.

Det slog ner som en bomb när Fotbollskanalen.se i början av juli avslöjade att Eero Markkanen, 23, är aktuell för Real Madrid.

I onsdags blev övergången officiell: anfallaren kritade på ett fyraårskontrakt.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, sa Markkanen då.

Samtidigt jublade AIK:s ledning över affären - som kan bli den största i klubbens historia.

– Redan nu är det en av våra största och det kan definitivt bli den största med råge, sa vd:n Thomas Edselius.

Kan göra miljonklipp

Uppgifter gjorde då gällande att AIK sålt Eero Markkanen för 2,2 miljoner euro, alltså cirka 20 miljoner kronor, och att summan senare kan stiga till strax över 30 miljoner kronor om klausulerna i hans kontrakt slår in.

Sportbladet kan nu avslöja att det rör sig om mer pengar än så.

Om Markkanen - som inleder sin ”Los Blancos”-sejour i reservlaget Real Madrid Castilla - flyttas upp och blir ordinarie i A-laget kan övergångssumman stiga till över 4 miljoner euro, alltså till mer än 36,7 miljoner kronor. Det skulle vara AIK:s, med råge, största affär någonsin.

Spelade från start

Markkanen - som gjorde sex mål på sina 14 allsvenska matcher med AIK - debuterade i går kväll för sitt Real Madrid Castilla. Huvudtränaren Zinedine Zidane spelade honom från start i träningsmatchen mot Guadalajara.

Finländaren fick i väg två avslut, varav ett på mål, under sina 45 minuter på planen.

– Jag spelade helt okej men självklart, som forward är jag besviken över att jag inte gjorde mål, säger Markkanen till Sportbladet.

Real Madrid Castilla vann matchen med 1-0.

Nu riktar Markkanen blickarna mot Sverige igen.

– I morgon (läs: i dag) ska jag vila och kolla på AIK:s match (mot Falkenberg), säger han.

FAKTA

AIK:s hektiska silly-sommar

SPELARNA SOM LÄMNAT

Eero Markkanen, 23, till Real Madrid

Finländaren gjorde succé under sin korta sejour i AIK och belönades, till mångas stora förvåning, med en plats i Real Madrid. Det ska dock påpekas att han, åtminstone till en början, kommer att hålla till i reservlaget Real Madrid Castilla.

Robin Quaison, 20, till Palermo

Den unge mittfältaren fick stort förtroende av tränaren Andreas Alm och imponerade så pass stort att italienska Serie A-klubben Palermo knöt åt sig hans tjänster. En försäljning som, enligt uppgift, gav AIK runt 18 miljoner kronor.

SPELARNA SOM RYKTAS BORT

Alexander Milosevic, 22

Har fått hålla sig hyfsat skadefri den här säsongen och ses som ett hett byte ute i Europa. Tidigare har det ryktats intensivt om Sporting Lissabon, men numer tycks Hellas Verona leda jakten. Det som spär på ryktena om en flytt är att AIK nyligen gjort klart med en ny mittback.

  Nabil Bahoui, 23

Gjorde braksuccé i sin debutsäsong i fjol. Poängmässigt har han inte haft samma framgång i år men flera storklubbar ser potentialen och yttermittfältaren ryktas nu ihärdigt till Premier League.

Celso Borges, 26

Imponerade stort med sitt Costa Rica i VM, vilket gett eko bland de stora klubbarna i Europa. Leicester City, Liverpool och PAOK har tidigare uppgets vara intresserade, och på senare tid har även Hellas Verona nämnts i spekulationerna.

Kennedy Igboananike, 25

Ryktades bort från AIK redan i vintras men blev kvar. Har hittills under säsongen varit i skuggan bakom nämnde Eero Markkanen men väntas nu få fler chansen från start. Samtidigt jagas han av europeiska klubbar från England, Turkiet och Ryssland.

Lalawele Atakora, 23

Återvände nyligen från lån i Balikesirspor och är därav inte registrerad för Europa-spel i AIK. Sägs vara sugen på att återvända till Turkiet.

Kwame Karikari, 22

Var precis som Atakora på lån i Turkiet och är ej tillgänglig för Europa-spel. Jagas av turkiska klubbar, danska FC Köpenhamn samt Vancouver Whitecaps i MLS.

SPELARNA SOM VÄRVATS

Sauli Väisänen, 20

Mittback från FC Honka. Spelar i finska U21-landslaget och beskrivs som en ”användbar truppspelare”. Kan representera AIK i Europa League.

SPELARNA SOM RYKTAS IN

Alexander Jakobsen, 20

Mittfältare som tillhört PSV Enidhoven men som nu är kontraktslös. En teknisk spelare som fått smeknamnet ”Danmarks Ronaldinho”. AIK har följt honom under flera års tid och uppges vilja erbjuda honom kontrakt.

Richard Boateng, 22

Yngre bror till AIK-ikonen Derek Boateng. Har varit i spanska Granada B de senaste säsongerna och har provtränat med AIK under veckan. Det är oklart om AIK vill gå vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM