– Vad är det som gäller egentligen?

Experten: Allt verkar godtyckligt

Foto: Anders Deros
Spelarna tvingades kliva av planen efter att fansen eldat bengaler.
FOTBOLL

BORÅS/STOCKHOLM. Första och andra halvlek mellan Elfsborg och AIK och pausen mellan Hammarby och Sirius försenades respektive förlängdes då bengaler brann på läktaren.

Nu efterlyser experten Jens Fjellström en större tydlighet kring vad som egentligen gäller.

– Det verkar vara lite godtyckligt, säger Fjellström i C More Sport.

Ska svenska elitfotbollsmatcher spelas eller inte spelas när det brinner bengaler på läktaren? Efter att tidigare ha haft en nolltolerans har den här säsongen spelet flera gånger fortsatt även när det brunnit pyroteknik på läktaren.

När Elfsborg tog emot AIK på söndagen uppehölls spelet dock både före första och andra halvlek av bengaler.

”Polisen som stoppade”

– Det som känns konstigt är tydligheten, att man inte vet vad som gäller för den här matchen eller den här dagen. Det känns lite godtyckligt och beroende på vem som dömer eller vilka som är matchdelegater, säger experten Jens Fjellström i C More Sport

Enligt C More var det polisen och inte domaren Michael Lerjéus som bestämde att spelarna inte skulle komma ut till andra halvlek så länge bengalerna brann på läktaren. Även bland spelarna råder det stor förvirring kring vad som egentligen gäller.

– Jag vet inte vilken regel som gäller, personligen gillar jag att de skapar atmosfär så länge det inte är farlig. Jag vet inte vad som är problemet, säger AIK:s Celso Borges.

”Förstår inte varför”

– Jag stod en hel halvlek i första med bengalerna bakom min rygg utan att de gjorde något eller stoppade spelet. Då förstår jag inte varför vi behöver stoppa spelet i andra halvlek. Om det gick när jag hade dem i ryggen, säger Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard.

– Det är tråkigt för oss alla, både för spelare och publiken som får vänta. Men om det är vissa idioter som håller på så är det bättre om de kan göra det någon annanstans, säger Elfsborgs Simon Hedlund.

Matchen mellan Hammarby och Sirius stördes även den av bengalbränning som gjorde att matchens paus förlängdes med drygt fem minuter.

– Det verkar vara något som är viktigt för supportrarna här, de vill markera, säger TV 12:s expert Anders Andersson.