AIK vs friidrotten: "snabbare än Bolt"

1 av 2
FOTBOLL

AIK hävdar kaxigt att nyförvärvet Fredrik Brustad är snabbare än Usain Bolt på 40 meter.

Då får fotbollsklubben svar på tal av svenska friidrottsförbundet.

”Brustad är inte ens bäste testade norske fotbollsspelare”, skriver förbundet på sin hemsida.

Foto: BILDBYRÅN
Världens snabbaste man, Usain Bolt.

Världens snabbaste man, Usain Bolt, har haft ett ganska lugnt 2014. Efter att ha vunnit guld i Commonwealth Games och satt ett nytt inomhusvärldsrekord på 100 meter i augusti bestämde sig jamaicanen för att avsluta säsongen tidigt och spara sig till säsongen 2015.

Och i Bolts frånvaro väljer svenska fotbollsklubben AIK att lyfta fram sin nye norska anfallare som snabbare än sprintstjärnan.

”Visste ni att #AIK:s nyförvärv Fredrik Brustad är snabbare än Usain Bolt på 40 meter? Brustads personliga rekord på 40 meter är 4,57 sekunder. När Usain Bolt tog världsrekord i 100 meter sprang han de första 40 meterna på "bara" 4,64 sekunder, vilket är 7 hundradelar långsammare än Brustad”, skriver AIK på sitt officiella Instagram-konto.

Äpplen och päron

Det svenska friidrottsförbundet rider dock ut till försvar för Bolt och slår hål på myten om att någon i världen skulle vara snabbare än jamaicanen.

I en artikel på förbundets hemsida med rubriken ”Dagens 'snabbare än Bolt'” reder man ut:

”Vad är då sanningen om Brustads sprintsnabbhet? Har han verkligen sprungit 40m sju hundradelar snabbare än Bolt? Naturligtvis inte och vad det handlar om är ett klassiskt fall av 'äpplen och päron'-jämförelse!”

Förbundet förtydligar sedan att Brustad startat stående och själv satt tidtagningen då han lyft sin främre fot. Bolt startar liggande och måste reagera på startskott.

Slagen av landsman

Förbundet hänvisar till tumregler framtagna av norska Toppidrettssentret:

”Man säger t o m i klartext att just Usain Bolts rekordlopp i Berlin – där han passerade 60m på 6.31 motsvarar ett testvärde på ca 4.10. Dvs nästan halvsekunden bättre än det värde som tillskrivs Brustad”.

Och avslutningsvis får Brustad en liten passning:

”F ö är Brustad (som nästa år kommer att spela i Allsvenskan för AIK) inte ens bäste testade norske fotbollsspelare utan det 'rekordet' ligger på 4.47”.