Novakovic: "Bästa laget på 18 säsonger”

AIK-tränaren hyllar årets truppbygge

1 av 2
FOTBOLL

Nebojsa Novakovic började spela i AIK för 18 år säsonger sedan.

Men ingen trupp har varit lika stark som årets, menar den assisterande tränaren.

– Vi har väldigt mycket kvalitet, säger "Nesh".

Mellan 1997 och 2001 var han spelare i klubben, 2004-08 samt från 2010 och framåt har han varit assisterande tränare. Han har även varit tränare för samarbetsklubben Väsby 2002-03.

När AIK-legendaren Nebojsa Novakovic, 50, sticker ut hakan och säger att årets trupp är den bästa han har sett har han med andra ord en del att jämföra med.

Sportbladet ringde upp "Nesh" – som skrivit sin åsikt på Twitter – och bad honom utveckla.

– Ja, jag tycker att den är den bästa. Fast jag skrev faktiskt innan Alex Milosevic blev såld, det hände några timmar efter. Han är förstås en jätteviktig spelare för oss.

Taskig tajming?

– Taskig tajming, även om jag visste att han skulle försvinna. Men vi har fortfarande väldigt bra spelare som kompletterar varandra. Forwards och mittfält är riktigt bra, och backlinjen är fortfarande bra även om Alex saknas.

Bättre än guldlaget 1998

Ska ni ersätta honom?

– Det får du fråga dem som jobbar med det, Björn Wesström (sportchef) och Andreas Alm (huvudtränare) håller mest i det.

Men det låter inte så långsökt att ni behöver ersätta?

– Nej. Men det finns också alternativ som Sauli Väisänen och Noah Sonko Sundberg. Unga kraftfulla spelare som skriker efter speltid. Träningarna och matcherna gick bra i fjol, nu är det upp till bevis.

Vilka trupper jämför du med?

– När jag spelade 1998 och 1999 hade vi riktigt stark trupp, det är det närmaste. Vi vann guldet 1998 och man kanske är lite blind som spelare, då kör man bara på. Som tränare kollar man alla positioner.

Men om du jämför 1998 med 2015?

– Vi är bättre nu.

Ni har blivit tvåa-fyra-tvåa-trea de senaste säsongerna. Om ni är bättre nu – då borde ni väl vinna?

– Då borde vi vara med i toppen. Vi ska vara etta-tvåa-trea och komma ut i Europa, det har varit vår målsättning de senaste åren. Det är också styrelsens målsättning.

Vad säger du om Malmö som konkurrent? Många tror att de kommer springa ifrån efter deras senaste säsong.

– Malmö är fantastiskt bra, de har vunnit två år i rad, spelat Champions League och fått en massa pengar. De är fortfarande nummer ett även om de har tappat spelare. Vi måste jobba dubbelt så hårt för att få bort dem från tronen.

ARTIKELN HANDLAR OM