Goitom bakom vinst i AIK:s matchpremiär

Kostade på sig straffmiss: ”Måste vara schysst mot moderklubben”

1 av 16 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
FOTBOLL

Henok Goitoms hårda vinterträning har gett resultat.

AIK-anfallaren inledde säsongen med att dominera i träningsmatchen mot Vasalund.

– Henok blir väldigt spännande i år, säger den assisterande tränaren Nebojsa Novakovic.

AIK har satt igång fotbollssäsongen 2015. På ett kyligt men välbesökt Skytteholms IP vann de allsvenska fjolårstreorna med 4-1 mot Vasalund. Segern var odiskutabel, AIK gick upp till 4-0 innan samtliga utespelare byttes ut mot U19-spelare, varefter Vasalund jämnade ut matchen.

AIK-målskyttet spreds ut på fyra spelare: Anton Saletros, Sam Lundholm, Henok Goitom och Niclas Eliasson.

– Bra att göra fyra mål med fyra olika spelare. Vi slapp skador på en hård plan och ska vara nöjda, säger den assisterande tränaren Nebojsa Novakovic, som särskilt vill lyfta fram Henok Gotiom.

– Man ser hur viktig han är för oss, han är inblandad i det mesta i offensiven. Han är riktigt bra tränad nu. Han är i mycket, mycket bättre form jämfört med i fjol vid samma tid.

Missade straff

Henok Goitom, som tidigare har haft en del besvär med sin rygg, håller med.

– Jag vet vilka saker som jag gjorde förra året och vad jag har kunnat förbättra. Jag har jobbat mycket med kondition och styrka under semestern.

Allt gick dock inte Goitoms väg i träningsmatchen, trots ett mål och två målpass. Vid ställningen 1-0 kostade han nämligen på sig att missa en straff.

– Man måste vara schysst mot moderklubben, säger Goitom som inledde karriären just i Vasalund.

Vad har du för mål den här säsongen?

– Det personliga målet är att ha så bra kondition, styrka och snabbhet som möjligt så att jag kan utföra det jag vill på planen. Men vi har ett nytt spelsystem (4-3-3) som vi testar. Jag kan inte säga hur många mål jag ska göra, det beror på min roll som nia. Kanske ska nian agera target, för att yttrarna ska flyga förbi där bakom och göra mål. Eller i matcher i där vi kontrollerar bollinnehavet så ska nian ta sista löpningen som öppnar för målet. Det får vi se när säsongen börjar.

ARTIKELN HANDLAR OM