AIK: ”Tycker det är respektlöst”

Ryter till mot nya förslaget: ”Inte för många ojämna matcher i allsvenskan”

FOTBOLL

Malmö FF, IFK Göteborg och Elfsborg är eniga: för att kvaliteten ska höjas bör allsvenskan bantas.

Björn Wesström, AIK:s sportchef, håller inte med.

– Jag tycker det är respektlöst mot de lag som spelat sig upp och bedriver hård och bra verksamhet, säger han.

De fem förslagen kring hur allsvenskan kan komma att förändras rör upp känslor bland de allsvenska klubbarna.

Förslag ett, att behålla nuvarande system, får mest gehör. Men en tydlig skiljelinje finns. Tre av de fyra lag som placerade sig i överst i fjol vill se en minskning till tolv lag i serien.

– Jag tror inte att de mindre lagen håller med, men jag önskar att det blir tolv lag. Det är bättre för de lagen som spelar i Europa, säger Malmö FF:s guldtränare Åge Hareide.

AIK vill ha 16 lag

Elfsborgs Magnus Haglund:

– Det finns ett feltänk i att bara för att vi har fler lag får vi fram fler duktiga svenska spelare. Är man ung ska man spela för att man är bra, inte för att det finns många lag.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren är inne på samma linje – men ett undantag finns bland topplagen. AIK.

Innan en eventuell utredning motbevisar honom vill sportchefen Björn Wesström ha 16 allsvenska lag även i framtiden.

– Så länge vi inte vinner alla matcher i serien är vi uppenbarligen inte så överlägsna att det är ett problem. Det är inte för många ojämna matcher i allsvenskan, den hästen sätter jag mig inte på, säger han.

FAKTA

Enkät: Så tycker de allsvenska klubbarna

1) Vilket förslag är bäst?

2) Vilket förslag är sämst?

1) Vilket förslag är bäst?

2) Vilket förslag är sämst?

Björn Wesström, sportchef AIK

1) Förslag 1

– Tills någon utredning presenteras blir det svårt att ta ställning till någon förändring, men än så länge har jag inte läst någon sådan. Det är inte för många ojämna matcher i allsvenskan, den som sätter sig på den höga hästen tror jag har lite skev självbild.

2) Förslag 2-5

– Fotbollspubliken är konservativ, vilket gör att jag tror att flera möten med samma lag skulle sänka publiksnittet.

Pelle Olsson, tränare Djurgården

1) Förslag 1

– 16 lag är lagom i svensk fotboll. Det är bra för svenska spelare att plattformen finns. Sportsligt tvivlar jag på att det går en skarp linje mellan 12 och 16 lag, så ojämn är inte allsvenskan.

2) Förslag 4/5

– Mästerskapsserier tror jag inte ett dugg på i fotboll. Det finns en stark tradition med ligaspel som går hem i de flesta serierna.

Magnus Haglund, manager Elfsborg

1) Förslag 2

– Genom att ta bort de fyra sämsta lagen ökar vi kvaliteten på matcherna. Ju bättre motstånd, desto mer vässade produkter skapar du. Unga spelare ska spela för att man är bra, inte för att det finns många lag i ligan.

2) Förslag 4/5

– Mästerskapsserier. Det tror jag inte ett skit på.

Håkan Nilsson, sportchef Falkenberg

1) Förslag 1

– Jag kan inte se någon som helst anledning att ändra på nuvarande serie om det inte handlar för vissa klubbars del att få mer pengar.

2) Förslag 3

– Förutom att det drabbar unga spelare tar det udden ur derbyna. Jag har svårt att se att alla Stockholmsdebyn kan vara lika intressanta om lagen möts fyra gånger per säsong.

Roger Sandberg, tränare Gefle

1) Förslag 1

– Jag personligen ser inga vinster att gå ner på tio-tolv lag. Nackdelarna är fler än fördelarna. Går man ner på tolv lag finns det en uppenbar risk kring satsningen på talanger.

2) Förslag 4/5

– En uppdelad serie på hösten. I början på 90-talet hade vi något liknande och det känns som att gå tillbaka mot någonting som inte var bättre.

Janne Jönsson, tränare Halmstad

1) Förslag 1

– Det är bra att det utreds så man får väga plus eller minus, men min känsla är att det bästa är som det är nu. Det är positivt att det blir spridning och allsvensk fotboll på fler ställen.

2) Förslag 4/5

– Mästerskapsserien. Det känns bäst att den som vinner en serie får vinna.

Peter Gerhardsson, tränare Häcken

1) Eget förslag

– Jag tycker att det ska vara 18 lag i allsvenskan. Minskar man till färre lag kommer det vara färre unga talanger och det räcker för mig som anledning.

2) –

Mats Gren, sportchef IFK Göteborg*

1) Förslagen som innefattar tolv lag

– Om man undviker att titta till varje enskild klubbs utveckling, så är detta något som bara måste ske. Det ligger ju ett förslag framme. Förhoppningsvis har vi 12 lag från och med 2017.

2) –

Janne Andersson, manager IFK Norrköping

1) Tveksamt förslag 3

– Tio lag med fyra möten är ett alternativ, men som det ser ut nu har vi redan svårt att få in 30 omgångar. Toppklubbarna tycker att det är bättre med färre lag, men det är inte säkert att det blir bättre lag och bättre spelare för det. Jag tror det är viktigt att inte tänka för egoistisk eller enkelspårigt.

2) Förslag 4/5

– En delad serie är jag i grunden skeptisk till. Jag vill ha en serie som följer en hel säsong. Men samtidigt vill jag inte döma ut något förslag på förhand. Nu ska de olika alternativen utredas och jag tycker att det är en jätteviktig process.

Peter Swärdh, tränare Kalmar

1) Förslag 1

– Jag tycker att allsvenskan ska spelas som den gör i dag. Det ger både en möjlighet till en väldigt stark spets men också möjlighet att få bredden med de mycket mindre klubbarna och täcka av större delen av Sverige.

2) Förslag 4/5

– Det kanske är konservativt, men jag tror att det är en stor risk att det blir en lång transportsträcka för flera lag om man delar upp serien. Jag har sett för mycket på SHL och där ser man vilken skillnad det är på slutspelen och transportsträckan innan det.

Åge Hareide, tränare Malmö FF

1) Förslag 2

– Jag önskar att det vore tolv lag med tre möten. Då får vi en hårdare matchning och en toppning av allsvenskan. Det är viktigt för svensk fotbolls utveckling att ha en spets och fler svåra matcher.

2) Förslag 4/5

– Det här med slutspel, det kan de ta bort direkt. Det är helt galet. Mästare blir man över en hel säsong. Ska man börja om på nytt spel blir det väldigt konstigt, så det är jag emot.

Alexander Axén, tränare Örebro

1) Eget förslag

– Det ska vara minst 16 lag i allsvenskan, men själv tycker jag att 18 lag hade varit mer utvecklande för svensk fotboll. Det ger fler unga spelare i allsvenskan. Färre lag i allsvenskan är helt fel väg att gå för just svensk fotboll. De bästa lagen får ändå stryk av de flesta.

2) Förslag 4/5

– En delad serie med slutspel och sånt, det gillar jag inte. Det blir bara som en förlängning på cupen och det behöver vi inte. Det är en vinteridrottsgrej att hålla på så. Man maler på tills det blir roligt, tills det blir vår.

Mats Jingblad, sportchef Hammarby

1) Tveksam

– Det är jättesvårt att svara på så här spontant, så jag vill passa innan jag hunnit sätta mig ner och tänka. Det är svåra saker, därför vill jag att man ska utreda innan man tar något beslut. Men man måste nog ta en noggran funderare på om det verkligen är seriesammansättningen som det är problem med eller om det är andra saker som måste tillföras svensk fotboll för att vi ska nå de uppsatta målen.

2) –

Anders Holst, ordförande Åtvidaberg

1) Förslag 1

– Vår inställning är att den ordning vi har i dag är en ordning vi gärna vill fortsätta med. Den är relativt nyligen införd och sedan tycker vi att den fungerar rimligt bra.

2) Förslag 2–5

– Jag vill inte se det så. Det finns fördelar med alla förslag, men jag tror att den modell vi har i dag bör få ett antal år på sig till.

Joel Cedergren, tränare Gif Sundsvall

1) Förslag 1

– Oavsett om man vill ha kvalitet både hos individer och hos lag finns det andra sätt att jobba än att minska antalet lag i serien. En aspekt som är viktig är också mångfald – och för att intresset ska bli stort i hela landet behövs det elitfotboll i hela landet.

2) Förslag 3

– Ju färre lag desto sämre, så tio lag tror jag är det sämsta. Det är min spontana tanke.

*Fotnot: Intervjun med Mats Gren är gjord vid ett tidigare tillfälle. Helsingborg har avböjt att kommentera.

FAKTA

HÄR ÄR DE FEM FÖRSLAGEN

FÖRSLAG 1 – "BRA SOM DET ÄR"

Nuvarande ligger fast, två raka 16-lagsserier.

FÖRSLAG 2 – "DANSKA MODELLEN"

Allsvenskan: Tolv lag som möts tre gånger (33 omgångar).

Superettan: 18 lag som möts två gånger (34 omgångar).

Seriestart: 23 mars.

Serieslut: 8 november.

FÖRSLAG 3 – "HOCKEYFÖRSLAGET"

Allsvenskan: Tio lag som möts fyra gånger (36 omgångar).

Superettan: 18 lag som möts två gånger (34 omgångar).

Seriestart: 23 mars (allsvenskan), 30 mars (superettan).

Serieslut: 30 november.

FÖRSLAG 4 – "TVÅSERIE-IDÉEN (A)"

Allsvenskan: Tolv lag som möts två gånger, sedan möts de åtta främsta två gånger, ny serie från 24 augusti (22+14 omgångar).

Superettan: Som ovan.

Seriestart: 23 mars (allsvenskan), 30 mars (superettan).

Serieslut: 30 november.

FÖRSLAG 5 "TVÅSERIE-IDÉEN (B)"

Allsvenskan: Tolv lag som möts två gånger, sedan möts de sex främsta två gånger, ny serie från 14 september (22+10 omgångar).

Superettan: 16 lag som möts två gånger (30 omgångar).

Seriestart: 26 mars (allsvenskan), 6 april (superettan).

Serieslut: 8 november.

ARTIKELN HANDLAR OM