Det nya beskedet – inför AIK:s premiär

Polisens helomvändning – nu får AIK:s
fans sin vilja igenom: ’Var så här vi ville ha det’

FOTBOLL

Total förvirring rådde inför AIK:s premiär.

Här är det nya beskedet: Spelarbussmottagningen kommer att äga rum precis som vanligt vid gamla Råsunda.

– Vi är glada att det löst sig, säger Allmänna Supporterklubbens Patrik Sundberg.

I över tio års tid har AIK-fansen inlett säsongerna genom att möta upp spelarbussen vid Råsunda inför premiärmatchen. En tradition som fortsatt även efter flytten till Friends Arena.

Men i lördags uppstod förvirring inför 2015 års premiär. Enligt supportrarna hade polisen nämligen stoppat den traditionsenliga bussmottagningen.

”Inför årets Allsvenska premiär har alltså polisen förbjudit AIK:s tradtionsenliga spelarbussmottagning vid Råsunda. Syftet kan inte ses som annat än att ta kontroll, skapa osämja och störa oss AIK-supportrar”, stod att läsa i en skrivelse undertecknad Black Army, Ultras Nord, Sol Invictus, Allmänna Supporterklubben och Smokinglirarna.

Total förvirring

När Sportbladet sedan kontaktade polisens presstalesman Lars Byström – som hänvisade till ett informationsmöte där AIK:s ordförande Johan Segui närvarat – hävdade han att det var AIK-fansen själva som beslutat att skippa spelarbussmottagningen vid gamla Råsunda.

– Jag blev uppringd av evenemangspolisen som berättade om det här, och jag måste säga att jag blev förvånad. I torsdags hade vi ett möte med representanter från AIK, Hammarby och Djurgården. Johan Segui var med från AIK:s sida och när vi frågade om det var tänkt att AIK:s supportrar skulle samlas som vanligt vid gamla Råsunda sa han nej. Efter ett rådslag bland supportergrupperingarna hade man kommit fram till att ta emot bussen vid Dalvägen i stället. Att vi, polisen, på något sätt skulle ha sagt nej till dem … det är inget jag har hört, sa Byström.

Johan Segui var i går på resande fot och hänvisade till AIK:s SLO Tobias Larsson som i sin tur hänvisade till Allmänna Supporterklubbens Patrik Sundberg. Han kände inte igen sig i polisens beskrivning.

– Det har funnits ett rådslag mellan supportergrupperingarna kring hur vi ska göra med spelarbussmottagningen. Men vi har inte beslutat att bussen ska åka vid Dalvägen. Jag har ju själv suttit med i mötena och vet att inget sådant beslut fattats, sa Sundberg.

”Så vi ville ha det”

Nu sker en helomvändning.

AIK:s säkerhetsansvarige har varit i kontakt med polisen och fått grönt ljus för en traditionsenlig spelarbussmottagning, det vill säga att fansen möter upp bussen vid gamla Råsunda, precis som vanligt.

– Vi är glada att det löst sig. Det var så här vi ville ha det från början. Det tråkiga är att kommunikationen med polisen inte varit den bästa, vilket i viss mån förstört vår uppladdning, säger ASK:s Patrik Sundberg.

Klockan 12.30 kommer AIK:s fans att samlas utanför Råsunda. 13.00 kommer bussen, innan det blir en gemensam marsch bort till Friends Arena inför premiärmatchen mot Halmstad, som börjar klockan 15.00.