AIK överklagar rekordhöga böter – får stöd av rivalen

Mats Jonsson, Djurgården: ”Disciplinnämnden har hamnat snett i sitt resonemang”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

AIK överklagar det omdiskuterade bötesbeloppet från derbyt mot Hammarby.

En som följer utvecklingen noga är Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson – som är kritisk till Disciplinnämndens tolkning av regelverket.

– De har gjort en logisk tankevurpa, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården.

STOR ENKÄT: 16 supporterklubbar svarar på 13 heta frågor

Över 41 000 personer kom till Friends arena den 7 mars för att se cupderbyt mellan AIK och Hammarby, en match som bortalaget vann med 2-1.

För AIK blev även efterspelet bittert med böter på 200 000 kronor: 175 000 för bristande visitering och 25 000 för blockerade evakueringsvägar, enligt Disciplinnämndens (DN) beslut.

Nyheten möttes genast av kritik, bland annat från Sef:s generalsekreterare Mats Enquist. Och under gårdagens AIK-match på Friends arena mot Gefle protesterade supportrar med en banderoll riktad mot DN.

Kritik mot beslutet

Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården, är också kritisk efter att ha studerat beslutet. Framförallt ifrågasätter han att DN motiverar bötesbeloppet med antalet bengaler som tänts.

Han tycker inte att DN följer direktiven som har införs till den här säsongen, där arrangörer ska bedömas utifrån hur de uppfyller sina säkerhetsföreskrifter istället för att utvärderas utifrån konsekvenserna.

– Hur många pjäser som funnits på AIK:s sektion är fullständigt irrelevant. Det har kommit ett nytt regelverk för 2015 som vi ska förhålla oss till. Nu har DN dömt AIK för bristande visitering och sedan konstaterat att det funnits 190 pjäser och gjort straffutvärderingen därefter. Jag kan inte bedöma om visitationen var tillräcklig i det här fallet, jag är för dåligt insatt, men det som ska bedömas är vad en bristfällig visitation kostar och inget annat.

– I fallet med evakueringsböterna har man inte tagit hänsyn till hur många människor som varit där eller om någon farit illa, man har bara konstaterat att det brustit. Det är en rimlig bedömning.

I DN:s beslut motiveras bötesbeloppet med en jämförelse med tidigare bedömningar.

”Böternas storlek bestäms därför till 175 000 kronor för den ordningsstörning som den bristfälliga visitationen medfört. Disciplinnämnden anmärker att vid bestämmande av böternas storlek har nämnden utgått från tidigare praxis.” står att läsa i beslutet.

Mats Jonsson:

– Jag tycker att de hamnat lite snett i sitt resonemang. Man borde slänga ut den gamla praxis helt. Vi har ett nytt system som har gått igenom ett antal nålsögon och det är viktigt att det nya regelverket tillämpas som att det är tänkt. Säg att det skulle vara tvärtom: om AIK haft en katastrofvisitation, men att inget tändes på läktarna, skulle de slippa böter i så fall? Nej, så ska det inte vara.

”Går ej att visitera bort”

Tidigare regelverket sa ungefär tusen kronor per bengal?

– Slarvigt sagt, ja. Det är ungefär där vi hamnat igen.

Det har varit i princip samma personer i DN under lång tid. Bör man byta ut dem?

– Det vet jag väl inte...men det är viktigt att regelverket tolkas som det är tänkt att det ska.

Mats Jonsson ställer sig även frågande till summorna det handlar om.

– Det är ett av de högsta beloppen som vi har sett. Om evakueringsvägarna, där det i värsta fall kan handla om människors liv, innebär 25 000 så är 175 000 för visiteringen en hög summa.

Vilka möjligheter har ni att stoppa bengaler vid visitation?

– Det är väldigt svårt. Vi har fullskalig visitation, framförallt på de sektioner som vi tror är heta. Dilemmat är att vi inte får klämma och känna där vi förmodar att där pjäserna finns.

I underkläderna?

– Ja, eller i skorna när det handlar om små pjäser. Nej, det går inte att visitera bort problematiken, så vi måste jobba enligt andra metoder. Hitta legala alternativ där vi bejakar att pyro kan användas tryggt och säkert, istället för den mindre trygga och säkra varianten som vi har idag. Vi ligger väl i startgroparna där, och jag tror att det är den vägen som vi måste gå. Förhoppningsvis är det något som alla bejakar och tycker är en bra ide. Då har vi vunnit mycket.

AIK överklagar

Hur höga AIK:s böter blir för matchen mot Hammarby återstår fortfarande att se.

Klubbens ordförande Johan Segui bekräftar för Sportbladet att de kommer att överklaga DN:s beslut till Besvärsnämnden.

”Vi kommer att göra det. Håller på med skrivelsen” skriver Segui i ett sms.

Mats Jonsson:

– Vi får följa utvecklingen. Det är mycket möjligt att min tolkning inte äger företrädande, men det ska bli intressant att se vad Besvärsnämnden, som är prejudicerande instans, och framförallt Riksidrottsnämnden kommer fram till.

STOR ENKÄT: 16 supporterklubbar svarar på 13 heta frågor