Galotta tjänar pengar på derbyt på måndag

FOTBOLL

AIK uppgav i vintras att de skulle bryta alla samarbeten med Jonas Galotta.

Men vid måndagens derby mot Hammarby tjänar han pengar på biljettförsäljningen.

– Det kan jag bekräfta, säger vdn: Thomas Edselius till fotbollskanalen.se.

Det var i slutet av 2014 som AIK:s samarbete med Jonas Galottas företag Sport Revenue Group fick stor uppmärksamhet i svensk media.

”SRG” hade bedrivit medlemsvärvning för AIK Hockey och drev ”Målklubben” – där medlemmar betalar en mindre summa pengar för varje mål.

I början av december meddelade AIK att de skulle bryta allt samarbete med Jonas Galotta. Trots det tjänar han pengar på måndagens derby mellan AIK och Hammarby.

Har rätt till 3000 biljetter

Det finns en överenskommelse mellan Galotta och AIK som ger honom rätten att sälja en del av biljetterna – runt 3000 stycken enligt fotbollskanalen.se.

– Så är det. När Jonas Galotta klev av "Målklubben" ingick det att han skulle få sälja en del biljetter till Hammarbymatchen. Det kan jag bekräfta, säger vd:s Thomas Edselius till sajten.

Det ska dock bara röra sig om engångsföreteelse.

– Precis, när man avslutar ett samarbete kan man göra det på många olika sätt, och det här var vägen som styrelsen för AIK Fotboll valde just för att avsluta samarbetet, säger Edselius.

Det är ett stort intresse för derbyt på måndag och enligt AIK är det möjligt att det blir publikrekord.

FAKTA

GALOTTAS TIDIGARE UPPDRAG I AIK

De uppdragen har Jonas Galotta haft för AIK hockey i år:

Satt med i den interimvalberedning som tog fram förslaget till styrelse i AIK IF som röstades igenom i augusti, och som sedan oktober är till personerna identisk med styrelsen för AIK Ishockey AB.

En av fem personer i den utredningsgrupp som under hösten granskade AIK Hockey.

Driver via sitt företag det som AIK kallar Målklubben, en slags mikrosponsring där medlemmarna betalar en mindre summa för varje mål AIK:s fotbolls-, ishockey- eller innebandylag gör. Varje match lottas två säsongskort ut för klubbens medlemmar.

Säljer medlemskap i AIK mot provision.

Tillhörde den så kallade ”Söndagsgruppen”, som under våren började träffas på söndagar för att ta fram förslag till ny hockeystyrelse i allmänhet och välja in fotbollens starke man Johan Segui i synnerhet. Detta med anledningen av AIK:s degradering från SHL och stora ekonomiska problem.

Kaoset i AIK – detta har hänt

Maj månad

Ett antal supportrar från AIK:s olika organisationer börjar träffas på söndagar i vad som framöver kommer att kallas ”Söndagsklubben”. De samlas för att försöka lösa AIK Hockeys kris efter degraderingen från SHL. En av dem som är med på mötena är Jonas Galotta.

Sommaren

Flera personer, bland andra Jonas Galotta, jobbar hårt för att få in Johan Segui i hockeystyrelsen.

September månad

Galotta går igenom AIK ishockeys räkenskaper och tycker sig hitta en rad tydliga tecken på ekonomisk misskötsel. I samband med detta får vd:n Thomas Johansson – som tidigare under året rättat AIK hockey från konkurs med sina egna pengar – kritik.

7 november

Vd:n Thomas Johansson sparkas av klubben. Styrelseledamoten Johan Segui, som även är ordförande i AIK Fotboll, tar över vd-rollen.

14 november

AIK sparkar tränarduon Peter Gradin och Thomas Fröberg. Även sportchef Daniel Rudslätt får lämna sitt uppdrag. Som ny tränare anställer AIK Peter Nordström och veteranen Michael Nylander går från att ha varit spelare till en coach-roll bakom bänken.

17 november

AIK-ikonen Anders Gozzi säger upp sig efter att ha jobbat halvtid med att ansvara för utbildningen av framtidens hockeystjärnor i föreningen.

18 november

Ekonomichefen, och två medarbetare på marknadssidan, säger upp sig. På några dagar har hockeykansliet vid Friends Arena tappat en stor del av sin personalstyrka.

23 november

Sportbladet publicerar en längre artikel om maktspelet bakom AIK hockeys utrensning där vi kan berätta att Jonas Galotta haft ett mycket stort inflytande. Samtidigt riktar förre vd:n Thomas Johansson hård kritik mot Galotta. Den sistnämnde svarar i media och ber Johansson ”hålla käften”.

26 november

Sportbladet publicerar en bild från Milano-derbyt 2012 där Jonas Galotta syns hålla upp en rasistisk banderoll mot Zlatan Ibrahimovic. Senare på eftermiddagen uttalar sig AIK:s starke man Johan Segui.

– Det här är så korkat så jag fattar ingenting. Jag är jättebesviken, säger han.

27 november

I ett mejl till Sportbladet träder Jonas Galotta fram och ber Zlatan – och AIK – om ursäkt.

”Jag ska nu kontakta AIK och Johan Segui för att omedelbart bli upplyst i de värderingar klubben står för. Jag är säker på att vi delar åsikt här”, skriver Jonas Galotta.

28 november

Detaljer om hur mycket pengar Galotta – via sitt företag Sports Revenue Group – tjänar på sina samarbeten med AIK avslöjas. Expressen skriver att det rör sig om hundratusentals kronor under en femårsperiod.

Sportbladet kan samtidigt avslöja att Galotta jagas av Kronofogdemyndigheten i Schweiz för skulder på miljontals kronor.

29 november

Johan Segui svarar de oroliga AIK-fansen och öppnar för att bryta samarbetet med Galotta.

2 december

Vid sidan av skandalrubriker gör AIK hockey succé på isen. Laget – som inledde säsongen uselt – tar sin femte raka seger när de slår Södertälje, och Sportbladets Mats Wennerholm kallar dem ”Sveriges hetaste ishockeylag”.

3 december

AIK meddelar på sin hemsida att de bryter alla samarbeten med Jonas Galotta och hans företag Sports Revenue Group.

– Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel, säger Johan Segui.