Missarnas match – slutade rättvist

Oskar Månsson: En vunnen poäng för hemmalaget

FOTBOLL

ÅTVIDABERG. En skada på Per Karlsson rörde till AIK:s kväll.
En straff från en glödhet John Owoeri räddade Åtvidabergs.
1-1 på Kopparvallen var en vunnen poäng för hemmalaget.

Sportbladets Oskar Månsson.

Det var länge missarnas match.
När Nabil Bahoui sköt högt över på ett friläge i den 53:e minuten flög AIK:s vanligtvis stillsamme scout Christer Swärd upp från sin plats på läktaren.
”MEN SNÄLLE NABIL!!”
Han kunde ha sagt samma sak till Johan Blomberg, Henok Goitom och Fredrik Brustad, för även den trion missade helt öppna chanser.

Kunnat lagt till flera

Hade Swärd varit opartisk i sin roll skulle han även kunnat addera Victor Sköld, Mauricio Albornoz och Kristian Bergström till den där ”men snälla nån”-listan.
För det saknades sannerligen inte lägen för Åtvidaberg heller.
Och till sist blev det alltså en poäng för Bruket, en poäng som jag tycker att de förtjänade.
För det märktes direkt att det här var en sådan kväll när de inte skulle bjuda på någonting.
Full koncentration över hela plan. Snabbt spel och bestämda närkamper.
Så fort en boll spelades framåt togs nya positioner, så fort en boll tappades vara samtliga spelare inställda på försvar.
I 20 minuter var hemmalaget bäst, men sedan hittade AIK in i matchen, även om det inte handlade om någon totaldominans. Men Ebenezer Ofori tog tag i spelet på mittplan och ett hack högre upp i banan gav Henok Goitoms targetspel AIK tid och rum i anfallsspelet.
Men några mål blev det inte i den första halvleken.
Det kom två i den andra istället.
Fredrik Brustad hade sprungit mycket och fort men sällan särskilt rätt när han i den 69:e minuten tajmade en Bahoui-retur perfekt och stötte in ledningsmålet med pannan.

Trodde på avgörande

Där och då kändes det definitivt som ett avgörande mål, för AIK hade hittat rytm och balans, och såg ut att ha kontroll på matchen.
Samtidigt skulle skadan på Per Karlsson, som haltat av en bit in i andra halveken, visa sig bli öderdiger. Ersättaren Sauli Väisänen är visserligen en mittbackstalang med härlig inställning, men än så länge är han även en säkerhetsrisk. Jag tror inte att AIK hade åkt på en straff när Victor Sköld trampade runt om Karlsson varit kvar på plan. Nu tajmade Väisänen tacklingen fel – och domslutet var inte så mycket att orda om.
Straffen skickade John Owoeri säkert in till höger om Patrik Carlgren, vilket fastställde slutresultatet. Att det var just Oweri som fixade poängen kändes logiskt på något sätt. Den 28-årige nigerianen var överallt och lite till, och även om han gjorde lika mycket fel som rätt när han hade bollen så hotade han AIK:s försvar under precis hela matchen.