Polis sjöng ramsa med Dif-fansen

Agerade klackledare i buss: "Var olämpligt gjort"

1 av 4
Bild ur videofilmen.
FOTBOLL

Ett stekhett derby mellan rivalerna AIK och Djurgården.

Då tog en polis rollen som klackledare i en buss full av djurgårdsfans och sjöng en ramsa riktad mot AIK.

– Oavsett vad syftet var så är det här över gränsen, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Det var inför måndagens derby på Friends Arena som situationen mellan en polis och x antal djurgårdsfans utspelade sig.

Inför matchen hade Djurgårdens fans en samling i Vasaparken i Stockholm för att sedan gemensamt bussas ut till Friends Arena med abonnerade bussar endast för Dif-supportrar.

Polis ledde Dif-sång

Ett videoklipp visar att på en av bussarna tog en polis rollen som klackledare och drog igång en hatramsa mot AIK.

Polisen tog plats längst fram i bussen, ställde sig på ett räcke och i klackledar-anda växelsjöng en Dif-ramsa med fansen riktad mot AIK:

Polisen: Vad tycker vi om Gnaget?

– Illa!

P: Hur illa?

– Jävligt illa!

P: Vad tycker vi om Djurgården?

– Bra!

P: Hur bra?

– Jävligt bra!

"Det här är över gränsen"

Polisens presstalesman Lars Byström har fått tagit del av stillbilder samt fått ramsan uppläst för sig och ogillar polisens sätt att agera.

– Oavsett vad syftet var så är det här över gränsen. Vi ska vara strikt neutrala och då är det svårt att ena gången sjunga med i en Djurgårdsramsa och nästa gång är det AIK-supportrarna som står där. Vi får inte på något sätt agera partiskt, säger Lars Byström.

Polisen har ett antal eventpoliser på plats vid sådana här fanssamlingar, likt den i Vasaparken i går, för att bidra med trygghetskänsla och underlätta för supportrarna.

Ser framtida problem

– Jag har talat med han som var ansvarig för den polisinsatsen i går och han kände inte till händelsen. Men det är klart att det är olämpligt gjort. Jag tror säkert att polisens syfte var gott, men det gick över gränsen.

Hur tror du att det här uppfattas bland AIK-anhängare?

– Det är den förtroendefrågan vi får brottas med nu. Nästa gång är det AIK-supportrarna som ska bussas ut. Det är som alltid när det är två olika grupperingar att vi måste vara helt neutrala och inte ta någon ställning, säger Byström.

Eldar det här på snarare än lugnar stämningen vid en sådan här match?

– Det är jättesvårt att säga. Det beror på hur man uppfattar ramsan i sig, det är inte den värsta jag hört med ord som ”döda” eller så. Utan det är ju mer ”tycka illa om”.

Goitom reagerar

Från AIK-håll ifrågasätter man polisens agerande.

Anfallaren Henok Goitom, 30, har fått tagit del av bilderna och tycker att beteendet är uppseendeväckande.

– Jag förstår i andra sammanhang när polisen vill bevisa för människor i Sverige att de möts halvvägs. När de spelar fotboll med ungarna på fotbollsplan. Det gäller bara att prioritera rätt när man ska använda den typen av beteende, säger Goitom till Sportbladet.

Vad är skillnaden?

– Där kategoriserar man inte vi mot dem, utan spelar bara fotboll. Här blir det mer att "där är det skit, där är det bra". Någonstans ska polisen vara opartiska. De ska skydda oss i Sverige. Så man behöver nog veta när och hur man ska vara medmänniskor.

Fotnot: Sportbladet har tagit del av videoklippet, men ägaren till filmen vill inte sprida det vidare.