Klart: Då avgörs Markkanens framtid

FOTBOLL

AIK har ansökt om dispens för att få värva Eero Markanen.

På måndag avgörs om den allsvenska tvåan får värva en guldjoker.

– Han har styrkor som vi andra inte har, säger Henok Goitom.

Dickson Etuhu om AIK:s fans: ”Aldrig sett sådan kärlek från supportrar förut”

AIK hade svårt att skapa chanser mot jumbon Åtvidaberg. Anfallarna Henok Goitom och Mohamed Bangura kom sällan till avslut, utan fick lita till ett nickmål av vänsterbacken Nils-Eric Johansson.

Matchen slutade 1–0, vilket för upp AIK på andra plats med åtta omgångar kvar. Lagom till höstspurten försöker klubben förstärka sitt anfall med Eero Markkanen.

Ansökan är inne

Den 197 centimeter långa finländaren gjorde 14 matcher för AIK i fjol och såldes sedan till Real Madrid, där han i första hand var tänkt att spela för andralaget Castilla.

21 augusti i år rev den spanska klubben kontraktet med hänvisning till att Markkanen var dåligt tränad och sedan dess är han klubblös. Det allsvenska transferfönstret är stängt, vilket borde omöjliggöra en sen värvning, men i särskilda fall kan Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté bevilja en dispens.

En sådan ansökte AIK om i slutet av förra veckan. På måndag ska den behandlas.

– Det finns ingen exakt definition på när man får dispens eller inte. Vi bedömer varje ärende för sig, men grundkriteriet är att man ska ha varit aktivt sökande efter en klubb men inte kunnat få ett avtal, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Alm har kontakt

Spelar det någon roll om spelaren har anbud från andra ligor?

– Ja, det kan spela roll, men mer vill jag inte säga om det här fallet. Vi vet inte hur spelaren har haft det, vilken historik han har.

Tränaren Andreas Alm har pratat med Markkanen flera gånger under säsongen, men han hänvisar frågor till sportchefen Björn Wesström som meddelar att "det finns i dag inget från AIK att kommunicera i frågan".

Skulle Eero bli klar i dag ser Henok Goitom det som ett lyft för laget.

– Om han kommer in är det jättebra. Vi vet vad han kan sedan tidigare. Vi får också en annan dimension i vårt anfallsspel. Han har styrkor som vi andra inte har och det är bra att kunna variera styrkorna i anfallsspelet, säger Goitom.

Vad är det för styrkor han har?

– Väldigt stark. Bra i boxen. Lite annorlunda från mig och Bangura. Det är bra för man möter olika motståndare hela tiden, det går att såra dem på flera sätt då.

Dickson Etuhu om AIK:s fans: ”Aldrig sett sådan kärlek från supportrar förut”