Ilskan efter avslaget: Oprofessionellt!

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Eero Markkanen får inte dispens för att spela för AIK i höst.

Nu sågar klubben hur förbundet har hanterat frågan.

– Det (är) mycket märkligt och rent oprofessionellt, säger sportchefen Björn Wesström till aikfotboll.se.

Foto: BILDBYRÅN
Björn Wesström.

När Real Madrid Castilla bröt kontraktet med Eero Markkanen i mitten av augusti såg AIK chansen att värva en guldjoker. Det svenska transferfönstret hade stängt, så en dispens hade krävts.

Men under måndagen avslogs anfallarens ansökan.

– Det blir avslag på ansökan från Markkanen. Han får inte registrera sig för AIK. Orsaken är att hans avtal med Real Madrid sas upp 19 augusti, när det svenska fönstret redan hade stängt. Då kan han inte få dispens. Det är att kringgå bestämmelserna, säger Gerhard Sager, ordförande för SvFF:s tävlingskommitté.

Vad hade hänt om han sagts upp från Real Madrid ett par dagar tidigare?

– Det vill jag inte säga, men det som hade kunde inträffa var att han fått kontraktet uppsagt nionde i stället för nittonde augusti, då kanske han inte hade hunnit skaffa en ny klubb på två dagar. Det är inget som säger att han garanterat hade fått dispens då, men det hade varit andra omständigheter.

När Sportbladet pratar med AIK:s sportchef Björn Wesström känner han inte till kommitténs beslut.

– Svenska fotbollförbundet vill inte öppna transferfönstret för Eero. Uppenbart fanns inte den möjligheten, säger han.

Ett par timmar senare publicerar AIK ett officiellt uttalande på sin hemsida. Där är tonen hårdare. Wesström kritiserar att Sager har kommenterat ärendet i media under processens gång och ifrågasätter tävlingskommitténs neutralitet.

"Risk för debatt"

– Det skapar en risk för en debatt och situation där SvFF får svårt att förhålla sig neutralt till sakfrågan (...) Att tävlingskommittén sedan först lämnar sitt beslut till media och inte till Eero (...) känns även det mycket märkligt och rent oprofessionellt, säger Wesström.

Sportchefen vill se ett tydligare regelverk, och ställer Markkanens fall mot James Keenes. Den engelske anfallaren var i våras klubblös men fick skriva på ett kontrakt med Halmstad, trots att fönstret var stängt.

– I båda fall finns det ingenstans i tävlingsbestämmelserna där det finns stöd för den godtyckliga bedömningen som gjorts vilket inte är någon bra situation för någon, säger Wesström.

Sportbladet söker Gerhard Sager.

Erik Nivas långa intervju med Andreas Alm