Galna målfesten – i AIK:s första match

Nära upphämtning trots mardrömsstart

FOTBOLL

Det positiva med AIK:s årspremiär mot Vasalund? Fyra mål framåt.

Det negativa? Fem (!) mål bakåt.

– Det är alldeles för dåligt, säger målvakten Kenny Stamatopoulos till Sportbladet.

Cirka 1 000 åskådare hade tagit sig till ett kylslaget Skytteholms IP för att se AIK sparka i gång säsongen 2016. 20 minuter in i matchen mot Vasalund var de tvungna att gnugga sig i ögonen för att förstå vad som egentligen hade hänt.

AIK låg under – med 0-3.

Kevin Kabara satte 1-0 till Vasalund, Aydin Unsal ökade på till 2-0, Joel Johansson tryckte in 3-0 och när spelarna vandrade ut till pausvila låg AIK under med smått ofattbara 1-4.

– Och det kunde ha varit ännu värre! De rann ju igenom varje gång. Var det inte individuella misstag så var det kollektiva misstag. Nej, det är alldeles för dåligt och det ska inte få hända, säger Kenny Stamatopoulos.

Mardrömmen fortsatte i den andra halvleken. Andreas Alm bytte åtta spelare men fick inte önskad effekt. I stället fick han se Luka Dobrijevic trycka in 5-1 till Vasalund varpå kraftiga burop hördes från läktarhåll.

Hyllar nyförvärvet

Sen kom upphämtningen.

Nyförvärvet Amin Affane satte två klassmål och vips, så var AIK med i matchen igen.

– Han har riktigt bra karaktär och det smittar av sig på alla. Även på publiken, säger Andreas Alm.

En positiv överrraskning?

– Han är ju rekryterad för att han är en skicklig spelare så överraskad kanske är fel ord. Men han var riktigt bra i den här matchen. Han var den som visade vägen inte bara med sina mål utan även med sitt kroppsspråk, så det är bra, säger Alm.

Ett annat nyförvärv, Daniel Sundgren, son till Gary Sundgren hann även med att stänka in 5-4 från straffpunkten men närmare än så kom inte AIK.

– Det positiva var att vi reste oss efter paus men givetvis har vi en hel del att jobba på, säger Kenny Stamatopoulos.

Härnäst för AIK väntar träningsläger i Dubai.

FAKTA

INTRYCK FRÅN MATCHEN

Så var nyförvärven: Eero Markkannen såg lite stabbig ut men blev ändå målskytt. Positivt för AIK om han kommer i gång direkt. Ahmed Yasin imponerade längs sin vänsterkant och kan mycket väl bli en ”ny” Nabil Bahoui. Daniel Sundgren blev målskytt från straffpunkten. Största utropstecknet var dock Amin Affane, som gjorde två fina mål.

Han kan få sitt genombrott: Amin Affane. 21-åringen – som varit i Chelseas ungdomslag – stod för två klassmål och visade även andra fina tendenser.

Frågetecknet: Mittförsvaret. Jos Hooiveld var en klippa i fjol men hade enorma problem ihop med Noah Sonko Sundberg mot Vasalund. AIK-fansen får hoppas att det var ringrostighet och inget annat.

Det behöver förstärkas: Bedömt utifrån den här matchen behöver försvaret förstärkas. Samtidigt är det svårt att dra några större slutsater utifrån en enskild match. Dessutom var det den första för året.

Så var publikintresset: Enligt sekretariatet fanns omkring 900 personer på huvudläktaren. Därtill syntes ytterligare ett femtiotal AIK:are runtomkring planen. Stabila +++ för att vara en premiär.

Kommande spelschema:

1 feb, AIK-Midtjylland, Dubai.

5 feb, AIK-Molde, Dubai.

10 feb, AIK-FC Köpenhamn, Dubai.

14 feb, AIK-IFK Norrköping, Skytteholm.

20 feb, AIK-Varberg, Skytteholm.

28 feb, Tenhults IF-AIK, Elmiahallen.

5 mars, Falkenberg-AIK, Skytteholm.