Efter raset mot div 1- laget – AIK höll nollan

Revanschen: Nollade Man Utds kommande motstånd

Andreas Alm har lett AIK till topp fyra-platser alla år.
FOTBOLL

STOCKHOLM/DUBAI. För en vecka sedan: Fem insläppta AIK-mål mot division 1-laget Vasalund.

I dag: 0–0 mot Midtjylland som möter Manchester United i Europa League om två och en halv vecka.

– Vi var mer professionella nu än då, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

AIK är igång med träningsmatcherna inför den allsvenska säsongen 2016.

Och i säsongspremiären för en vecka sedan slutade det med en 5–4-förlust mot division 1-laget Vasalund efter att AIK:s försvarsspel fallerat.

– Och det kunde ha varit ännu värre! De rann ju igenom varje gång. Var det inte individuella misstag så var det kollektiva misstag. Nej, det är alldeles för dåligt och det ska inte få hända, sa målvakten Kenny Stamatopoulos då.

0–0 mot EL-lag

Men i dag, när AIK inledde Dubai International Cup mot Midtjylland, satt försvarsspelet mycket bättre.

AIK höll nollan och hade även lägen på ett segermål när Rickson Mansiamina träffade insidan av stolpen och Marko Nikolic hade ett vasst avslut i slutminuten.

– Vi har gjort lite omprioriteringar hur vi väljer att försvara i olika positioner. Vi har tränat väldigt tydligt under veckan. Det blir en annan respekt mot motståndet vi möter också. Vi var mer professionella nu än då, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

”Gott att hålla nollan”

Men mötet slutade mållöst mot danska Midtjylland – som avancerade vidare från gruppspelet i Europa League och om två och en halv vecka möter Manchester United.

– Midtjylland är jättebra. De har två veckor kvar innan de möter Manchester United. De är uppe i ett hel annat tempo. Det är som natt och dag var vi är i säsongerna. Det är gott att hålla nollan. De hade något fler chanser än vad vi hade, säger Alm.

För AIK:s del väntar härnäst Molde på fredag.

FAKTA

Betyg och intryck från matchen:

DUBAI.

AIK-Midtjylland 0-0

Arena: The Sevens, naturgräs.

35. Patrik Carlgren

12. Haukur Hauksson

2. Sauli Väisänen

18. Noah Sonko-Sundberg

4. Nils-Eric Johansson

7. Fredrik Brustad (ut 46)

31. Christos Gravius (ut 69)

24. Stefan Ishizaki  (ut 60)

17. Ebenezer Ofori  (ut 46)

19. Amin Affane (ut 69)

10. Denni Avdic (ut 60)

Avbytare:

11. Eero Markanen (46)

29. Anton Saletros (46) 

9. Marko Nikolic (60)

28. Niclas Eliasson (60)

21. Daniel Sundgren (69)

15. Rickson Mansiamina (69)

INTRYCK FRÅN MATCHEN:

Så var nyförvärven: Denni Avdics första match och varken fysik eller bolltouch var på toppnivå. Men AIK kommer få nytta av starke Avdic. Håller i starkt och passar skickligt från olika positioner. Det finns en hög högstanivå där.

Han kan få sitt genombrott: Genombrott är kanske fel ord eftersom båda spelat en del. Men både Jos Hooiveld och Per Karlsson borde känna flåset från Noah Sonko-Sundberg och Sauli Väisänen (imponerade lite extra på mig).

Frågetecknet: Dickson Etuhu har inte spelat än. Sparas vad det verkar så här i inledningen.

Det behöver förstärkas: Se delvis ovan. Det är inte så att det blixtrade av kreativitet eller offensiv centralt från AIK:s mittfält mot starka Midtjylland speciellt inte när defensiven prioriterades. Ishizaki i släpande anfalls-/offensiv mittfältsroll blir nyckelspelare.

Så var publikintresset: 20 personer på plats, max, fick se när AIK imponerade defensivt mot danska topplaget Midtjylland som spelar 16-delsfinal i Europa League mot Manchester United om knappt tre veckor.

Jury: Michael Wagner