”Tycker att truppen känns starkare i år”

FOTBOLL

DUBAI. AIK har tappat både Mohamed Bangura och Henok Goitom.

– Men jag tycker att truppen känns starkare i år, säger Stefan Ishizaki efter 0–1 mot FC Köpenhamn.

Foto: Bildbyrån
Marko Nikolic och AIK var steget efter mot FC Köpenhamn.

AIK förlorade den sista träningsmatchen i Dubai mot ett b-betonat FC Köpenhamn med 0–1 (0–0).

AIK har tappat allsvenskans kanske bästa anfallspar, Henok Goitom och Mohamed Bangura, och lyckades bara göra ett mål under de tre matcherna i Dubai.

– Men vi har fått in Denni Avdic och Eero Markkanen. Och det är många unga som har lyft sig. Så även om vi tappat Henok och Mohamed så tycker jag att vi känns starkare truppmässigt i år. Vi har fler spelare på fler positioner, säger Stefan Ishizaki.

– Men det är klart att man gärna hade haft Henok kvar om man hade haft en garanti att han skulle göra 18–19 mål.

”Kamp mot klockan”

Andreas Alm verkar inte lika övertygad om att han har en starkare trupp i år än i fjol.

– Så länge vi får alla fit känns det väldigt bra. Hade Dickson (Etuhu), (Ebenezer) Ofori, Avdic och Ereo varit 90-minutersspelare finns det en jättestyrka. Vår kamp är mot klockan och att inte trycka på för mycket så de blir skadade igen, säger AIK-tränaren.

Vad säger du om anfallsspelet?

– Nu får vi bygga om och göra lite annorlunda. Vi gjorde flest mål i allsvenskan för två år sedan och många i fjol också. Vi får se hur lång tid det tar innan vi får i gång ett riktigt bra anfallsspel i år. Varken Denni eller Eero är i närheten av att spela 90 minuter ännu.

”Då tappar vi några poäng”

Och med Etuhu och Ofori borta ett tag till från centrala mittfältet på grund av skador får Stefan Ishizaki kliva in från kanten och spela centralt. Det gjorde han bra mot FCK.

– När vi flyttar in ”Ishi” centralt tappar vi några poäng. Så vi får vara noga med hur vi använder honom. Men som han spelade i dag är han definitivt en tillgång centralt, säger Alm.

Var spelar du helst, Stefan?

– Det känns bra i mitten. Man får mycket boll och får styra och ställa. Men det defensiva positionsspelet måste bli bättre om jag ska spela där. Jag spelar helst lite närmare mål.

FAKTA

Så var matchen

Utropstecknet

AIK:s spel i mitten av matchen. I övrigt blev det här alldeles för mycket karaktär av träningsmatch när lagen bytte ut nästan samtliga sina utespelare.

Frågetecknet

I går skrev vi om hur toppkonkurrenten Malmö har ett överflöd av starka innermittfältare. Det har inte AIK just nu med Etuhu och Ofori borta ett tag till.

Defensiven

FCK imponerade stort mot MFF med en intensiv och hög press. Den såg vi inte mycket av mot AIK när danskarna körde en b-betonad uppställning. AIK kom lindrigt undan och släppte bara till en riktig chans sedan Hooiveld drällt med bollen. Målet då?  Ett självmål efter en halvchans.

Offensiven

Nja, AIK skrapade inte fram en enda het målchans på 90 minuter. I andra halvlek byttes matchen sönder av båda lagen. AIK har gjort ett mål på tre matcher i Dubai. Motståndet har varit tufft men det hade nog varit skönt om någon klivit fram i målprotokollet sedan Goitom och Bangura lämnat.

Snackisen

De allsvenska lagen har hyllat alla delar av sina Dubaivistelser – utom domarna. De lokala domarna har inte hållit måttet och AIK:s Nebojsa Novakovic föreslog i dag att de allsvenska domarnas skulle lägga sitt träningsläger i Dubai samtidigt som lagen nästa år.

Så spelade AIK

35. Patrik Carlgren

--------------------

12. Haukur Hauksson

18. Noah Sonko Sundberg (58)

26. Jos Hooiveld (58)

4. Nils-Eric Johansson (78)

---------------------

8. Johan Blomberg (45)

31. Christos Gravius

24. Stefan Ishizaki (67)

14. Ahmed Yasin (67)

----------------------

7. Fredrik Brustad (45)

9. Marko Nikolic (79)

Ersättare

10. Denni Avdić (45)

21. Daniel Sundgren (45)

2. Sauli Väisänen (58)

3. Per Karlsson (58)

28. Niclas Eliasson (67)

29. Anton Salétros (67)

32. Patrick Kpozo (78)

15. Rickson Mansiamina (79)