”Var min slutsats att jag skulle få lämna”

Andreas Alm funderade på att hoppa av fotbollen

Foto: BILDBYRÅN
Andreas Alm.
FOTBOLL

Andreas Alm var säker.
AIK skulle sparka honom.
– Jag började kika på olika universitetsutbildningar, säger Alm i nya numret av Offside.

Omslaget för nya numret av Offside.

Det var inte svårt för Andreas Alm att tolka signalerna. Det både tisslades och tasslades omkring AIK:s tränare efter säsongsavslutningen förra hösten. Eller... det var knappast något finkänsligt hemlighetsmakeri som den sportliga ledningen höll på med. Under utvärderingssamtal med sportchefen Björn Wesström och vd:n Mikael Ahlerup fick Alm den bestämda uppfattningen att AIK var på väg att göra sig av med honom.

– Utifrån våra samtal kändes det som att det var läge för någon annan att ta över. Det var min självklara slutsats. Jag har skaffat mig en del kunskaper om hur klubben fungerar och märkte att saker och ting hände runt omkring mig, berättar tränaren för Offside.

Inte diskreta

Hans chefer kan inte anklagas för diskretion när de började sondera marknaden efter eventuella ersättare.

– Jag fick tidigt reda på att andra tränare var kontaktade. Det fanns ju tre gamla AIK-tränare – Rikard Norling, Stuart Baxter och Micke Stahre – som alla råkade vara lediga på samma gång. Jag hörde att man åtminstone hade hört med några tränare om deras intresse. Då tänkte jag: "okej, jag fattar vad som är på gång." Om klubben har kontakt med x antal tränare samtidigt som jag har två år kvar på kontraktet så är det en tydlig signal.

Övervägde en ny bana

Under december 2015 var Alm i ett slags karantän. Ledningen gav honom ingen information om framtiden och allt tydde på att 42-åringen – som varit i AIK sedan 2009 – skulle få foten. Det gick så långt att han allvarligt övervägde en ny bana i livet.

– Jag hade förstås många tankar på vad jag skulle göra nästa år. Jag började kika på olika universitetsutbildningar. Jag fick tips om en bra KBT-utbildning i Stockholm som jag fastnade för, säger Alm som även funderade på en chefskarriär inom näringslivet.

Gjort Alm starkare

Men oron hade varit, kanske inte obefogad, men överdriven. För i samband med julfirandet fick en överraskad Alm besked om fortsättning som tränare för AIK.

Vinterns limbo har dock inte gjort honom osäker, tvärtom.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Vad är det för energi man får an en nära-döden-upplevelse? Jag har verkligen känt mig pigg och energifylld.

Det nya numret av Offside når prenumeranterna på onsdag.

LÄGET I LAGEN

AIK

Möjlig startelva:

(4-4-2)

35. Patrik Carlgren

2. Haukur Hauksson

3. Per Karlsson

26. Jos Hooiveld

4. Nils-Eric Johansson

39. Amin Affane

17. Ebenezer Ofori

29. Anton Salétros

28. Niclas Eliasson

10. Denni Avdic

7. Fredrik Brustad

Form:

Det är dubbelt med AIK. Flera nyckelspelare lider av småskavanker och en därmed dubiös form. Samtidigt är själva lagbygget uppenbart stabilt: tre raka segrar i cupen som alla varit odiskutabla.

Snackisen:

 Vilka startar på innermittfältet? De egna produkterna Christos Gravius och Anton

Salétros Jönsson, 18 och 19 år gamla, har visat goda takter under försäsongen. Nyckelspelarna Ebenezer Ofori och Stefan Ishizaki är i sin tur ur form, men ett säkrare kort i derbyt. Vågar Andreas Alm satsa vidare på ungdomarna?

Skadeläget
AIK

Stefan Ishizaki

Har de senaste veckorna plågats av vadskada och influensa. Nu tillbaka i full träning, men långt ifrån toppformen.

– Det inte särskilt piggt, nej. Och det är bara timmar till match. Jag var ju sängliggande ganska länge och den där riktiga energin finns inte där. Dagens träning var ett fall framåt, men vi får se, säger han och fortsätter:

– Det känns osäkert, även om man såklart vill spela. För det är en rolig match.

Ebenezer Ofori

Fotskador och sjukdomar har avlöst varandra. Ofori är äntligen på gång, men är han verkligen redo för ett derby?

– I dag är jag kanske 75-80 procent. Det går uppåt, men är inte 100 procent.

Är du redo att starta?

– Vi får se.

Vad saknar du?

– Det är konditionen som inte är bra. Det var okej på träningen, men det handlar ändå om ett derby. Man vill känna sig 100 procent.

Hammarby

Möjlig startelva:

(4-2-3-1)

1. Ögmundur Kristinsson

2. Birkir Már Sævarsson

23. Lars Sætra

3. Richard Magyar

9. Stefan Batan

5. Philip Haglund

21. Melker Hallberg

14. Fredrik Torsteinbö

7. Imad Khalili

10. Kennedy Bakircioglu

7. Alex

Form

Inledde försäsongen svajigt men har sakta men säkert börjat hitta sitt spel. Har stått för två imponerande vändningar mot Ljungskile och Djurgården, men behöver tajta till defensiven och sluta släppa in tidiga mål på fasta situationer.

Snackisen:

 Skadekaoset. Tidigare i veckan fanns frågetecken för fyra spelare. Måns Söderqvist är nu tillbaka från sjukdom (men förmodligen inte redo för 90 minuter) och Birkir Már Sævarsson är redo för spel. Men två av lagets viktigaste kuggar – Johan Persson och Erik Israelsson – ser ut att missa derbyt på grund av känningar.

Skadeläget

Johan Persson

Har haft problem med ljumsken under veckan som gått. Körde lättare rehab på gårdagens träning och provade göra några maxlöpningar.

– Det kändes okej, det har blivit bättre och bättre, men jag är inte 100 än och det vill jag vara om jag ska spela. Annars är det orättvist mot övriga laget, säger han.

Enligt tränare Nanne Bergstrad är han inte aktuell för derbyt.

Erik Israelsson

Klev av förra helgens derby mot Djurgården med en känning i baksida lår. Har inte deltagit i matchövningarna på veckans träningar och körde, likt Johan Persson, lättare rehab i går.

– Det krampade till i matchen mot Djurgården. Sen har det blivit bättre och bättre, men jag känner fortfarande av det lite grand, säger Israelsson.

Han är inte heller aktuell för spel, enligt Nanne Bergstrand.