16-åring hjälte: ”Han har en stor framtid”

16-årige Alexander Isak målskytt i genrepet

Foto: C More
FOTBOLL

Anfallskris i AIK.

Eller?
16-årige Alexander Isak ordnade segern i genrepet.

– Han är högaktuell att starta i premiären, säger tränaren Andreas Alm.

Foto: Per Bohman
Alexander Isak.

Denni Avdic har problem med en skada på baksida lår. Även Eero Markkanen (svullet knä) saknades i genrepet mot Inter Åbo och det är osäkert om någon av de båda anfallarna är redo för premiären mot Gif Sundsvall. Då fick tränaren Andreas Alm förlita sig på 16-årige Alexander Isak bredvid Fredrik Brustad på topp under lördagen.

Målskytt direkt

Om den hajpade supertalangen gjorde någon besviken? Knappast. Den långsmale Isak kombinerade ett moget targetspel med finurlig teknik.

I den 25:e minuten bröt Stefan Ishizaki högt upp i planen. Finländarna hängde inte med och AIK kom fyra mot två när Ishizaki släppte ut bollen mot Niclas Eliasson som sköt på ett tillslag. Henrik Moisander släppte retur och Alexander Isak kunde till publikens jubel raka in bollen i öppet mål.

– Jag var på rätt plats vid rätt tid, säger talangen.

AIK tror mycket på anfallaren, som alltså är född 1999.

– Alexander är en spelare som vi tydligt ser framför oss kommer ha en stor karriär och framtid i AIK, säger sportchefen Björn Wesström.

"Finns tankar om det"

16-åringen har ett ungdomskontrakt.

– Han har avtal med oss över nästa år också, som är skrivet med Leif Carlsson, som är sportchef för AIK:s ungdomsverksamhet. Men det står ju inte i avtalet om det är som ungdom eller A-lag.

Är det på gång att binda upp honom med ett längre A-lagskontrakt?

– Det är klart att det finns sådana tankar hos oss. Så det är ambitionen.

Andreas Alm är redan på det klara med vad Isak går för.

– Det är en spelare som de andra spelarna vill ge bollen. Han går snabbt upp i hieararkin. Det är en bra egenskap, säger Alm och fortsätter:
– Han startade i dag för att han är aktuell att starta mot Sundsvall. Han gjorde en bra match och är alltså högaktuell att starta i premiären.

Etuhu fick en halvlek

Isak, som är ödmjuk och tillbakadragen vid sidan av fotbollen, var nöjd med sin insats.

– Det är min uppgift att göra mål. Och jag gjorde mitt jobb. Jag hoppas framför allt på att få debutera i allsvenskan i år, att få mer speltid. Att debutera skulle vara riktigt stort, något man drömt om länge, säger Isak som berättar att han gärna vill skriva på ett nytt kontrakt med AIK.

Resten av matchen då?
Första halvleken var relativt jämn och präglades av ett oväntat brutalt spel för att vara en träningsmatch. Stefan Ishizaki åkte på en tuff smäll i den första halvleken och tvingades utgå. Inte optimalt för en spelare som haft en brokig försäsong.

I den andra halvleken dominerade AIK stort mot Inter Åbo och rullade stundtals ut bortalaget. Det blev däremot inga fler mål i matchen. Ett glädjebesked för tränaren Andreas Alm var att Dickson Etuhu, som inte spelat mycket under våren, fick en hel halvlek i benen.

FAKTA

Plusbetyg och intryck från Skytteholm

Plusbetyg, AIK:

35. Patrik Carlgren

***

21. Daniel Sundgren

26. Jos Hooiveld

2. Sauli Väisänen

4. Nils-Eric Johansson

***

8. Johan Blomberg

24. Stefan Ishizaki (31)

17. Ebenezer Ofori 

28. Niclas Eliasson

***

14. Alexander Isak (75)

7. Fredrik Brustad

***

Avbytare: Nebiyou Perry (31 – 46)) , Dickson Etuhu (46) , 32. Patrick Kpozo (75)

TILLÄGG:

Positivt i genrepet +

Det saknas fortfarande ett antal ordinarie nyckelspelare. Det löser AIK återigen genom att lansera ytterligare en talang. 16-årige Alexander Isak, som blivit målskytt även tidigare under försäsongen, varvade moget targetspel med tekniska finurligheter. I övrigt? Skönt för Andreas Alm att Ebenezer Ofori och Dickson Etuhu fick 45 minuter tillsammans, även om den senare är långt ifrån premiärformen.

Negativt i genrepet –

Stefan Ishizaki skadade sig redan efter 25 minuter. Inte bra för en spelare som haft stora problem med sjukdomar och skador under försäsongen. Det återstår att se om skadan är allvarlig – om premiären är i fara eller inte – men hjälper knappast veteranen att hitta formen.

Så skötte sig nyförvärven:

Bara ett enda av AIK:s nyförvärv var i spel i dag: ytterbacken Daniel Sundgren. Garys son höll sig alert på högerkanten och var noggrann i passningsspelet. Blir en utmärkt reserv för Haukur Hauksson.

Läget i laget inför premiären:

Det finns en hel del frågetecken, och det är framför allt de många skadorna och sjukdomarna som stör. Per Karlsson, Denni Avdic, Stefan Ishizaki, Dickson Etuhu (första matchen på länge i dag) och Eero Markkanen (hans knä svullnade upp natten till lördag) har alla problem och det är därmed högst osäkert om de ska kunna starta i premiären mot Sundsvall.

Trolig startelva i premiären

(4-4-2)
Patrik Carlgren – Haukur Hauksson, Sauli Väisänen, Jos Hooiveld, Nils-Eric Johansson – Amin Affane, Anton Salétros, Ebenezer Ofori, Niclas Eliasson – Fredrik Brustad, Denni Avdic