Norling formar om AIK: "Två steg tillbaka"

Foto: Foto: Bildbyrån
I kväll spelar AIK Europa League-kval mot det walesiska laget Bala Town. 
FOTBOLL

AIK avslutade våren med tio poäng av tolv möjliga.

Ändå kom sommaruppehållet mer lägligt än någonsin.
Rikard Norling hoppade över semestern – för att forma sitt, nya AIK.

– Jag tog tre, fyra, fem steg framåt på väldigt kort tid när jag tog över. Nu har jag kunnat ta två steg tillbaka, säger han.

Andreas Alm stod rakryggad och hävdade att han skulle fortsätta att vara AIK-tränare.

Bara dygnet senare hade han fått sparken och Rikard Norling ersatte.

Han kastades in i hetluften direkt och hann träna AIK i fyra allsvenska matcher. Man tog i de matcherna tagit tio poäng av tolv möjliga. Ett sommaruppehåll som kommer olägligt? Absolut inte.

Rikard Norling struntade i semestern för att kunna forma sitt AIK.

– Jag var inte i behov av semester som spelarna var. De fick utrymme att andas in lite annat syre. Samtidigt använde jag tiden för att... jag tog tre, fyra, fem steg framåt på väldigt kort tid när jag tog över. Nu har jag kunnat ta två steg tillbaka för att litegrann värdera; vad var det jag upplevde? Vad är det i verksamheten jag behöver vrida lite på? Vad kan jag tona ner, tona upp? För mig har det varit jättebra.

Fortfarande likheter med Alm

Men Rikard Norling vill inte prata om att förändra någonting.
Han vill faktiskt inte använda ordet över huvudtaget.

– Jag vill inte säga att man förändrar något, då det innebär att jag tagit någon slags värdering till det som varit. Jag kan bara säga det som vi har jobbat med. Pressarbete, att vara intensiva och aggressiva, att tydligheten i vårt anfallasspel intensifieras och att tro på vår egen förmåga.

Det är inte Andreas Alms AIK längre. Men det är inte en helt ny Allmän Idrottsklubb som kommer vandra ut på planen efter uppehållet.

– Det är heller inte det är som är syftet. Syftet är att tydliggöra det jag är ute efter. Sen är mina tankar... det skiljer sig mest nyansmässigt från Andreas och mig. Han har fem hjul och jag har fyra i min filosofi.

Norling inte nöjd

AIK ska nu ta med sig sin fina form från våren till hösten – och dessutom förbättra den. Rikard Norling är ännu inte helt nöjd.

– Det är en utmaning att bibehålla en bra svit resultatmässigt. Spelmässigt tycker jag att vi kan spela bättre och kan vi göra både och är det den perfekta världen.

– Målsättningen är framför allt att gå vidare till gruppspelet i Europa League och göra bra ifrån oss där. Det är ett solklart driv, med allt vad det innebär. Varje mål räknas och vi behöver vara ofantligt noggranna. Det är vad vi jobbar för nu och sen kommer Allsvenskan, och det vet alla: kan man kombinera att vara framgångsrika i ett allsvenskt spel fram till mållinjen, och kombinera det med Europa, så har man gått igenom något som är en stor utmaning.

Europa League i kväll

Första steget mot Europa börjar för AIK i kväll, då man ställs mot walesiska Bala Town FC (staden har lite över 2 000 invånare) på Tele2 Arena.

– Vi har inte grottat ner oss i laget. Vi har tagit in den information som vi anser att spelarna behöver, och inte någonting mer. Vi har gjort vår läxa men kommit fram till att vi inte överöser spelarna med information. Jag tror, helt ärligt, att den här matchen handlar mest om oss.

Det återstår att se vad det blir för AIK efter uppehållet kontra innan.

– Det här är en bransch där resultaten kommer berätta för dig om du har gjort rätt eller fel. Man får se hur de facto blir.

* EL-kval (Match 1:2), AIK-Bala Town, sänds i Viasat Fotboll 18.30

ARTIKELN HANDLAR OM