Så följer du allsvenskan i tv

FOTBOLL

Kabelbolaget com hems satsning på allsvensk fotboll betyder att Sverige fått direktsänd sport-tv i absolut Europaklass.

Tyvärr är det bara ett fåtal svenskar som kan titta...

Foto: PETER WIDING
SVÅRFÅNGAD I RUTAN Extrapengar, rätt kabelnät och digitaldekoder - det krävs en hel del av den som vill följa allsvenskan i direktsänd tv.

Tidigare har bara spanjorer, tyskar, italienare och fransmän kunnat se samtliga matcher i högsta ligan i direktsändning.

Nu kommer möjligheten till Sverige - men precis som tittarna i de andra länderna blir det för oss svenskar att betala extra.

Dessutom gäller det att ha turen att bo på rätt ställe och ha rätt mottagarutrustning.

Detta vare sig det gäller den direktsända matchen i betalkanalen Canal+ eller i pay-per-view-sändningarna från Telias kabelnät com hem.

Canal+ väljer först

Canal+, som får första tjing på en av matcherna i varje omgång, kan de flesta svenskar skaffa via till exempel kabel eller parabol.

Värre är det med de övriga matcherna, som sänds av com hem. Det räcker nämligen inte med att vara en av företagets 1,3 miljoner kabel-tv-kunder. Du måste också ha en digital dekoder för att kunna se din allsvenska match - något som ytterst få har i dag.

Pay-per-view finns sedan något år i Sverige, men då har det oftast gällt film. En del idrott har dock sänts, bland annat boxning och ishockey.

Succé - i Tyskland

Varje match i com hem bevakas av en kommentator med bisittare. Programledare finns på varje arena.

Matcherna kan köpas på två sätt - styckevis eller alla de som visas samma dag. Första året kommer varken helgpaket, årspaket eller klubbpaket att säljas. Där vill com hem avvakta och se hur stor efterfrågan blir.

Av de europeiska länder som sänder är det bara i Tyskland pay-per-view blivit en framgång - 2,8 miljoner följer varje vecka Bundesligamatcher på detta sätt.

En match kostar där 55 kronor, helgbiljett med alla matcher 120 kronor. Att titta hela säsongen kostar 1 625 kronor.

Inga alternativ i dag

En viktig skillnad mot Sverige är att i Tyskland kan man titta både via kabel och parabol.

Här har både Canal Digital och Viasat varit intresserade att samarbeta med com hem, men tills vidare ligger förhandlingarna nere.

Canal+

Här är ”godbitarna” som Canal+ sänder

com hem

Sveriges Television

Frank Östergren